Αν και δεν μπαίνει σε καλούπι ο τρόπος που κάνουμε μια σχέση, εφόσον ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, παρόλα αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τι παρατηρούμε; Μα πρώτα από όλα το πόσο εύκολα μυθοποιούμε το άτομο που μας ενδιαφέρει και το ανεβάζουμε στο χρυσό του θρόνο, μέσα από την προσδοκία να ικανοποιηθούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ονειρευόμασταν.
1. Πάθος και έκρηξη
Αλήθεια, πόσο έντονο το πάθος και σεξουαλική φλόγα στην αρχή μιας σχέσης; Πρόκειται για την φάση της γνωριμίας και της εξιδανίκευσης και της ωραιοποίησης, η περίοδος που θέλουμε «να ζήσουμε το όνειρο!», φορώντας τα καλά μας ρούχα.
Advertisment
2. Το γκρέμισμα του ιδανικού
Η προηγούμενη μαγική περίοδος φτάνει στο τέλος της, μέσα από τις διαφορές μας που αρχίζουν και αναδύονται. Είναι το στάδιο που βγάζουμε τα καλά μας ρούχα και φοράμε τα καθημερινά μας. Αντέχουμε σε αυτή την απομυθοποίηση ή φτάνουμε στο χωρισμό; Κι όμως, πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που μας γειώνει με την πραγματικότητα και με το «είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες». Καλούμαστε να διαχειριστούμε αρμονικά τις διαφορές μας και να αποδεχτούμε ο ένας την εικόνα του άλλου σε πιο ρεαλιστική βάση.
3. Η οικειότητα
Πόσο πιο κοντά νιώθουμε και πόσο πιο εύκολα μπορούμε να εκφραστούμε, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πούμε και πώς θα το πάρει ο άλλος. Σίγουρα είναι μία φάση ελευθερίας όπου αισθανόμαστε πιο πολύ ότι «είμαι ο εαυτός μου».
4. Η δέσμευση
Αποφασίζουμε ότι θέλουμε να είμαστε και να συνεχίσουμε «μαζί», να δεσμευτούμε και να περάσουμε σε πιο βαθιά συναισθήματα, όπως η αγάπη.
Advertisment
5. Η συντροφικότητα
Μπορεί η σεξουαλική ζωή να μην είναι τόσο παθιασμένη όπως στην αρχή, ωστόσο η συναισθηματική εγγύτητα, η αγάπη και η ψυχική επαφή βάζουν μία άλλη βάση στο ζευγάρι.
6. Η θεώρηση του «δεδομένου»
Μπορεί να νιώθουμε με το πέρασμα του χρόνου πιο άνετα στη σχέση μας και να μην είμαστε «τόσο προσεκτικοί» στους τρόπους, στη συμπεριφορά αλλά και στην εικόνα μας, θεωρώντας τον άλλον δεδομένο και πως «θα είναι εκεί», άσχετα με το πώς του φερόμαστε εμείς. Το σύνηθες είναι ότι η σεξουαλική ζωή μειώνεται αρκετά, η εμφάνισή μας δεν είναι και τόσο προσεγμένη, όπως και οι τρόποι μας.
7. Η συνήθεια
Ένας από τους χειρότερους εχθρούς της σχέσης, όπου το πάθος, η φαντασία, η σεξουαλική διέγερση δηλητηριάζονται από τη συνήθεια, την επαναληψιμότητα και τη ρουτίνα, με αποτέλεσμα η σεξουαλική φλόγα να σιγοσβήνει. Οι ερωτικές επαφές αραιώνουν, ενώ είναι πιθανή και η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων, όπως διαταραχές επιθυμίας, οργασμού, στυτικές διαταραχές. Αποτέλεσμα, να πλήττεται και η επικοινωνία μέσα από την αλληλοχρέωση και την ένταση.
8. Η καθημερινότητα
Οι καθημερινές υποχρεώσεις, τα προβλήματα, οι οικονομικές απαιτήσεις, ροκανίζουν τη μαγεία της σχέσης, εάν και εφόσον βέβαια οι δύο σύντροφοι δεν έχουν οριοθετήσει καταστάσεις. Αν λοιπόν μεταφέρουν την καθημερινότητα και στη σχέση τους, αν αφήνουν να επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, τότε η σεξουαλική επαφή χάνει το στοιχείο της φαντασίωσης και του ιδανικού με αποτέλεσμα να χάνεται όλη η μαγεία της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης.
9. Η παιδικότητα
Τα υποκοριστικά, ο παιδικός τρόπος ομιλίας, το παιδικό χιούμορ ως αντιστάθμιση της αμηχανίας των δύο συντρόφων, απογυμνώνει το ζευγάρι από τον έρωτα και το πάθος, καθώς φέρονται παιδικά ο ένας προς τον άλλον και βέβαια, τα παιδιά, «δεν κάνουν σεξ»
10. Η αδελφοποίηση
Δεν είναι λίγες οι φορές επίσης που οι δύο σύντροφοι νιώθουν σαν αδελφάκια. Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, μπορεί και να κάνουν ακόμα και μπάνιο μαζί χωρίς όμως να νιώθουν ερωτικά ο ένας για τον άλλον.
Μαρίνα Μόσχα – Photo: Author/Depositphotos
Σήμερα ιδιωτεύει. Συνεργάστηκε επί 24 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή (Ελλάδα, Κύπρος). Συμμετοχή στα βιβλία δημοτικού της Σεξουαλικής Αγωγής (Υπουργείο Παιδείας), "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων», "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ. Ομιλίες σε συνέδρια, ημερίδες, συλλόγους, σχολεία. Αρθρογραφία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
- Αυτοπεποίθηση και ψυχική υγεία: Μια σχέση αγάπης και μίσους που κρατά για πάντα - 10 Μαρτίου 2020
- Carl Jung: «Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων» - 1 Ιουλίου 2019
- Τι είναι η μελαγχολία ή κατάθλιψη των Χριστουγέννων; - 13 Δεκεμβρίου 2018