,

Νέο τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει τι ώρα νιώθει το σώμα μας ότι είναι

Νιώθετε πιο παραγωγικοί τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ή εργάζεστε αποτελεσματικότερα τις βραδινές; Οι ώρες της παραγωγικότητάς σας σχετίζονται λιγότερο με προσωπικές σας προτιμήσεις

Νέο τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει τι ώρα νιώθει το σώμα μας ότι είναι

Νιώθετε πιο παραγωγικοί τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ή εργάζεστε αποτελεσματικότερα τις βραδινές; Οι ώρες της παραγωγικότητάς σας σχετίζονται λιγότερο με προσωπικές σας προτιμήσεις και περισσότερο με τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματός μας που υποδεικνύει τον κύκλο ύπνου/ εγρήγορσης• είναι αυτό που μας επιτρέπει να νιώθουμε υπνηλία το βράδυ και ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας και προσφέρει θεμελιώδη στοιχεία στο πώς λειτουργεί το σώμα μας. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων έχει βρει τον τρόπο να εντοπίσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας μέσω ενός υπολογιστικού συστήματος αλγόριθμου που ονομάζεται TimeSignature, που χρησιμοποιεί δείγμα αίματος και δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει την βιολογική, εσωτερική ώρα του οργανισμού.

Advertisment

Το τεστ TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου) απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες και μπορεί, για παράδειγμα, τα ρολόγια να δείχνουν οκτώ το πρωί, αλλά η βιολογική μας ώρα να είναι έξι το πρωί, υποδεικνύοντας δίωρη διαφορά.  Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιος άνθρωπος που σήμερα είναι υγιής, είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί με στόχο την καλύτερη κατανόηση και αποκωδικοποίηση του κιρκάδιου ρυθμού, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε κάποιος θα νιώσει κόπωση και πότε συγκεκριμένες ορμόνες απελευθερώνονται στο σώμα. Ένα τέτοιο εργαλείο μέτρησης όπως το TimeSignature μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να προλάβει την διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού, που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως αϋπνία, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και καρδιοπάθειες.

Η διαδικασία είναι η εξής: οι ειδικοί παίρνουν δύο δείγματα αίματος με διαφορά 10 έως 12 ώρες. Ύστερα, ο αλγόριθμος αναλύει 7.000 γονίδια, εξετάζοντας πότε αυτά τα γονίδια είναι περισσότερο ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νέο τεστ μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων, τα οποία καθορίζουν τον κιρκάδιό ρυθμό μας.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση