,

Τελικά κατά πόσο βλάπτει το «κρακ» που κάνουμε στα δάχτυλά μας;

Από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μέχρι το λαιμό και τα γόνατα, όλοι ξέρουν το χαρακτηριστικό «κρακ», που λέγεται ότι προκαλεί ανακούφιση.

Τελικά κατά πόσο βλάπτει το «κρακ» που κάνουμε στα δάχτυλά μας;

Από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μέχρι το λαιμό και τα γόνατα, όλοι ξέρουν το χαρακτηριστικό «κρακ», που λέγεται ότι προκαλεί ανακούφιση. Σχεδόν το 45% του γενικού πληθυσμού το κάνει. Μια φήμη που κυκλοφορεί γι’ αυτή τη συνήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Αλλά κατά πόσο αληθεύει;

Ας ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο μάθημα ανατομίας: Πολλές από τις αρθρώσεις σας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να διπλώνουν ή να δείχνουν – περιλαμβάνουν μικρές «τσέπες» ή κενά που γεμίζουν με αρθρικό υγρό. Όπως το γράσο, αυτό το υγρό επιτρέπει στα οστά που συνορεύουν, να γλιστρούν το ένα κοντά στο άλλο, ώστε να μην ενώνονται.

Advertisment

Όταν τραβάμε, στρίβουμε ή αλλιώς κάνουμε «κρακ» σε μια άρθρωση, επεκτείνουμε τον χώρο ανάμεσα στα οστά μας. Αυτή η επέκταση δημιουργεί αρνητική πίεση, που ύστερα ρουφά το αρθρικό υγρό στον χώρο που μόλις δημιουργήθηκε. Αυτή η αιφνίδια εισροή υγρού είναι η αίσθηση που νιώθουμε και ακούμε, όταν κάνουμε το «κρακ».

Ιστορικά, αυτό δεν ήταν πάντα τόσο φανερό. Εδώ και περίπου 50 χρόνια, πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι ο ήχος του «κρακ» σήμαινε ότι μια φούσκα έσκαγε, καθώς μέρη των δαχτύλων διαχωρίζονταν μεταξύ τους. Αλλά μία έρευνα του 2005 που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE διάψευσε αυτό τον διαδεδομένο μύθο. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μαγνητική τομογραφία ενός δαχτύλου καθώς εκείνο «έσπαγε» σε πραγματικό χρόνο και βρήκαν ότι ο ήχος που ακούμε είναι όταν το υγρό ρέει στην κοιλότητα.

Όσο περισσότερο κάνουμε αυτό το «κρακ», τόσο περισσότερο τεντώνουμε και χαλαρώνουμε τόσο την κάψουλά της άρθρωσης, αλλά και τους περιβάλλοντες συνδέσμους. Και όσο πιο χαλαροί γίνονται, τόσο πιο εύκολα η άρθρωσή μας θα κάνει αυτό τον ήχο. Οπότε κάνει κακό στις αρθρώσεις μας; Σχεδόν σίγουρα όχι. Πολλές έρευνες έχουν ερευνήσει τη σχέση των «κρακ» σε μεγάλες ομάδες ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Δεν βρήκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι συνδέονται μεταξύ τους. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι όσοι έκαναν «κρακ», είχαν τα ίδια επίπεδα πρηξίματος, αδυναμίας, χαλαρότητας των συνδέσμων όπως εκείνοι που δεν έκαναν.

Advertisment

Ένας αφοσιωμένος ερευνητής – ένας άνδρας που συνήθιζε να κάνει αυτό το «κρακ» στο αριστερό του χέρι συνεχώς – μελέτησε τον εαυτό του. Μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες συνήθειας, αυτή η μελέτη περίπτωσης δεν έδειξε αυξημένη παρουσία αρθρίτιδας στο αριστερό του χέρι σε σύγκριση με το δεξί. Συμπερασματικά, λοιπόν, δεν υπάρχουν έρευνες που να συνδέουν το «κρακ» στα δάχτυλα και την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Γι΄ αυτό αγνοήστε όσους προσπαθούν να σας τρομάξουν με διάφορους μύθους.

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0119470

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28050816

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση