, ,

Αλλαγή ώρας: Τι θα γίνει τελικά με την πρόταση κατάργησής της;

Την Κυριακή τελικά γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Ωστόσο, η αλλαγή έγινε μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης, λόγω της επίσημης

Αλλαγή ώρας: Τι θα γίνει τελικά με την πρόταση κατάργησής της;

Την Κυριακή τελικά γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Ωστόσο, η αλλαγή έγινε μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης, λόγω της επίσημης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση αυτού του μέτρου και παραμονή στη θερινή ώρα.

Τα ρολόγια μας αλλάζουν δύο φορές το χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του 70 – το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Γιατί όμως υπάρχει αυτό το μέτρο; Η «σωστή» ώρα, η ηλιακή δηλαδή ώρα, είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα από την άλλη είναι ένας τρόπος που σκέφτηκαν οι άνθρωποι για να εξοικονομούμε ενέργεια, καθώς έτσι κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως την ημέρα.

Advertisment

Ωστόσο, από πέρυσι, συζητείται έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχόμενο κατάργησης αυτής της αλλαγής. Σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που έγινε, από τους 4.6 εκατομμύρια πολίτες που συμμετείχαν, το 84% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μέτρου. Μάλιστα τα 3 εκατομμύρια που ψήφισαν ήταν από τη Γερμανία.

Τώρα, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται μέχρι την προσεχή Απρίλιο να αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρήσουν τη θερινή ή χειμερινή ώρα. Αν οι αποφάσεις γίνουν δεκτές από τις Βρυξέλλες, στις 31 Μαρτίου 2019 θα γίνει η τελευταία υποχρεωτική αλλαγή στη θερινή ώρα. Από την άλλη πλευρά, όσες χώρες θελήσουν να επιστρέψουν στη χειμερινή, θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν άλλη μία τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, αφού ύστερα οι αλλαγές δεν θα είναι δυνατές.

Πάντως, οι απόψεις μέχρι στιγμής φαίνεται να διίστανται· τα βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που βρίσκονται μια ώρα μπροστά σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας και της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας. Η Σλοβακία από την πλευρά θέλει μόνιμη χειμερινή ώρα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τάσσεται υπέρ της διατήρησης του μέτρου αλλαγής ώρας.

Advertisment

Τέλος, χρειάζεται να διερευνηθούν περισσότερο οι συνέπειες που μια τέτοια αλλαγή θα έχει στις αεροπορικές πτήσεις και στις συνδέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Επιπλέον, χρειάζεται να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα, τα οποία μέχρι σήμερα ρυθμίζονται και συγχρονίζονται αυτόματα. Επομένως, το ζήτημα της αλλαγής ώρας παραμένει ακόμα ανοιχτό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση