, , ,

Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων βρέθηκε άθικτο στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Βρισκόταν εκεί για περίπου 2.400 χρόνια. Έμεινε άθικτο

Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων βρέθηκε άθικτο στη Μαύρη Θάλασσα

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανακάλυψαν το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Βρισκόταν εκεί για περίπου 2.400 χρόνια. Έμεινε άθικτο λόγω της έλλειψης οξυγόνου που υπάρχει σε τόσο μεγάλα βάθη. Αυτό βοήθησε τη διατήρησή του, αφού διακρίνονται οι ιστοί, το κατάρτι, τα πηδάλια, ακόμα και τα κουπιά.

Το κουφάρι του πλοίου έχει μήκος 23 μέτρα και εντοπίστηκε ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητή Τζον Άνταμς, «δεν πίστευα ποτέ ότι ήταν εφικτό ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να «επιβιώσει» στα 2 χλμ. κάτω από το νερό. Αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα». Το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Οδυσσέα, όπως τουλάχιστον απεικονίζεται στο περίφημο «Βάζο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Advertisment

Αρχαιοελληνικό πλοίο 2.400 χρόνων βρέθηκε άθικτο στη Μαύρη Θάλασσα

Η αιτία της βύθισής του πιθανολογείται ότι ήταν μια καταιγίδα και το πιθανότερο είναι πως το πλήρωμά του δεν πρόλαβε να το βγάλει έγκαιρα από τη θάλασσα και α σωθεί και το ίδιο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η ερευνητική ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».

Η ομάδα έκανε μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας δύο ωρών που προβλήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν ένα από τα 60 που βρέθηκαν από την διεθνή ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων και επιστημόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια τριετούς αποστολής στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας σκόπευαν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις και τις αλλαγές της προϊστορικής θαλάσσιας ζωής. Όπως ανέφεραν τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία, από ένα πλοίο των Κοζάκων του 17ου αιώνα, Ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, με αμφορείς, μέχρι και ένα ολόκληρο πλοίο της κλασσικής περιόδου.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου βυθίζεται στη σιωπή για μια ημέρα κάθε χρόνο;
«Η Κρήτη ανοίγει την καρδιά της»: Ένα εξαιρετικό βίντεο - καμπάνια με τους ξένους που επέλεξαν να ζήσουν στο νησί
Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση