Γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι

Πόσες φορές είπαμε στη ζωή μας μέχρι τώρα την έκφραση «ε, άνθρωπος είμαι και ‘γω» υπονοώντας ότι είμαστε αδύναμοι εκ φύσεως. Αυτή η έκφραση,

Γιατί πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι

Πόσες φορές είπαμε στη ζωή μας μέχρι τώρα την έκφραση «ε, άνθρωπος είμαι και ‘γω» υπονοώντας ότι είμαστε αδύναμοι εκ φύσεως. Αυτή η έκφραση, αν και αθώα φαινομενικά, κρύβει μέσα της μια μεγάλη παρανόηση της έννοιας «Άνθρωπος». Άνθρωπος δεν είναι μόνο ο αδύναμος και ο καταδυναστευμένος, είναι και εκείνος που πλάστηκε καθ΄εικόνα και καθ΄ ομοίωση του δημιουργού, αντανακλώντας την αγάπη, τη συμπόνια και τις υπόλοιπες όμορφες ιδιότητες του.

Mην επικαλείσαι το ότι είσαι άνθρωπος για να δικαιολογήσεις την αδυναμία σου. Σαφώς, και ο αδύναμος και ο ευαίσθητος άνθρωποι είναι. Όμως, άνθρωπος είναι κι αυτός που στύβει την πέτρα και βγάζει νερό, αυτός που κοιτάει τ΄αστέρια το βράδυ και ονειρεύεται ατελείωτους κόσμους.

Advertisment

Άνθρωπος είναι και εκείνος που αγκαλιάζει το άμορφο και μέσω του πάθους, το μετατρέπει σε τέχνη. Εκείνος που ρισκάρει για κάτι καλύτερο, εκείνος που μέσα από τη βουή και την οχλαγωγία βρίσκει το δρόμο του. Μη κοιτάς μόνο το πάτωμα, κοίτα και ψηλά, υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Περιμένει να κάνεις εκείνο το βήμα, να πάρεις εκείνη την απόφαση. Περιμένει να βρεις το θάρρος να ανακαλύψεις την ομορφιά σου. Μη φοβάσαι το λάθος. Αν φοβάσαι ένα λάθος του παρελθόντος, φοβάσαι μια σκιά, κάτι που πλέον έχει παρέλθει. Αν φοβάσαι το μέλλον, τότε απλά δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου, γιατί το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη.

Αν απέτυχες στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχεις και στο μέλλον. Αν αποτύχεις στο μέλλον, δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Προσπάθησε ξανά και ξανά, μην παραιτείσαι, μη το βάζεις κάτω.

Advertisment

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρεις το σωστό, να ξέρεις ποιο ρεύμα να ακολουθήσεις, ποιο λόγο να προφέρεις με ακρίβεια, πότε να σωπάσεις και πότε να κραυγάσεις την αλήθεια σου. Το μονοπάτι δεν είναι πάντα εμπρός σου, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Πολλές φορές δεν έχει καν πατημασιές η κάποια ένδειξη ότι κάποιος κάποτε περπάτησε εκεί. Ίσως χρειάζεται να χαράξεις τον δικό σου δρόμο, με τα λάθη και τα σωστά σου. Ίσως χρειάζεται να πρωτοτυπήσεις, ίσως χρειαστεί να αποτύχεις πολλές φορές πριν πετύχεις.

Κι αν το ταξίδι σου δεν είναι μοναχικό, αν χρειάζεσαι συνεργάτες για να φτάσεις στο σκοπό σου, άπλωσε το χέρι στον συνάνθρωπό σου και αγάπησέ τον γι’ αυτό που είναι, όχι γι’ αυτό που θα ήθελες να είναι.

Οι προσδοκίες σου θα γίνουν πληγές και απογοήτευση, θα γίνουν αιτία για να γκρεμιστεί το όνειρο. Προσδοκώντας και επικρίνοντας, δεν σου μένει χρόνος να αγαπήσεις. Λάθη θα γίνουν, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αντιμετώπισέ τα σαν κρυφές ευλογίες, σαν μαθήματα που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσες να αντιληφθείς τα όσα τώρα γνωρίζεις. Αν το σωστό σε οδηγεί στην επιτυχία, τότε το λάθος είναι ένα ακόμη βήμα προς το σωστό.

Κι ας μη γνωρίζεις λοιπόν ποιο είναι το σωστό, πράξε με πάθος αυτό που κρίνεις ως σωστό, αν πράγματι είναι έτσι, θα οδηγηθείς σταδιακά σε κάτι καλύτερο. Αν κάνεις λάθος, θα μάθεις κάτι περισσότερο.

Η αδράνεια είναι εκείνο που σκοτώνει τα όνειρά σου. Η στατικότητα σου κλέβει σιγά σιγά τη ζωή. Η κλεψύδρα τρέχει για όλους μας, μα το τι κάνουμε όσο τρέχει η κλεψύδρα είναι εκείνο που μετράει πραγματικά.

Θυμήσου πως πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι και έχουμε μόνο μια ζωή. Το να ζήσεις τη ζωή σου μέσα σε μια ψευδεπίγραφη ασφάλεια, είναι στην πραγματικότητα σαν να εγκλωβίζεσαι σε μια αόρατη φυλακή. Εκείνος που δεν έκανε ποτέ λάθος είναι εκείνος που δεν έκανε κάτι πραγματικά μεγάλο, είναι εκείνος που φοβήθηκε να ζήσει πραγματικά, γιατί όταν ζεις αληθινά, ακόμα και τα λάθη έχουν την αξία τους.

«Όταν ελπίζεις, κινδυνεύεις να απογοητευτείς, κι όταν δοκιμάζεις, κινδυνεύεις να αποτύχεις. Ναι αλλά πρέπει να ρισκάρεις, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη ζωή είναι να μην ρισκάρεις τίποτε. Ο άνθρωπος που δεν ρισκάρει τίποτε, δεν κάνει τίποτε, δεν έχει τίποτε, δεν είναι τίποτε. Μπορεί να αποφεύγει τον πόνο και τη λύπη, όμως δεν μπορεί να μάθει και να νιώσει και να αλλάξει και να αναπτυχθεί και να αγαπήσει και να ζήσει. Δεμένος με τις βεβαιότητες του, είναι ένας σκλάβος. Έχει παραιτηθεί από την ελευθερία του. Μόνο ο άνθρωπος που ρισκάρει είναι πραγματικά ελεύθερος!» – Απόσπασμα από το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια – Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις

John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες
Ολοκληρωμένος γονιός είναι αυτός που μπήκε στον κόπο να γνωρίσει τον εαυτό του
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Όταν αφήνουμε πίσω μας ανοιχτές υποθέσεις, γίνονται ανοιχτές πληγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση