,

Ιταλός τραπεζίτης, σύγχρονος “Ρομπέν των Δασών”, έπαιρνε χρήματα από πλούσιους πελάτες για να βοηθήσει τους φτωχούς

Ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα ήταν διευθυντής σε ένα μικρό τραπεζικό υποκατάστημα της μικρής πόλης Forni di Sopra. Τα τελευταία επτά χρόνια υπεξαίρεσε συνολικά 1 εκατομμύριο

Ιταλός τραπεζίτης, σύγχρονος "Ρομπέν των Δασών", έπαιρνε χρήματα από πλούσιους πελάτες για να βοηθήσει τους φτωχούς

Ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα ήταν διευθυντής σε ένα μικρό τραπεζικό υποκατάστημα της μικρής πόλης Forni di Sopra. Τα τελευταία επτά χρόνια υπεξαίρεσε συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά ο λόγος είναι πολύ πιο ενδιαφέρων από το ομολογουμένως μεγάλο ποσό.

Ο Ιταλός «Ρομπέν των δασών» έπαιρνε μικρά ποσά από λογαριασμούς πλούσιων πελατών της τράπεζας και τα μετέφερε σε όσους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκδοση πιστωτικής κάρτας. Δεν πήρε ποτέ χρήματα για τον εαυτό του και γι’ αυτό ο κατηγορούμενος ήλθε σε συμφωνία για την ποινή του, φθάνοντας στα δύο χρόνια με αναστολή.

Advertisment

Ο Μπασκέρα δηλώνει αμετανόητος και υποστηρίζει ότι θα επέστρεφε τα χρήματα. Στις δηλώσεις του μάλιστα προσθέτει πως «πάντα πίστευα ότι εκτός από να προστατεύουμε τους πελάτες μας, υποχρέωσή μας ήταν να προστατεύσουμε και όσους έχουν ανάγκη».

Αλλά το παραμύθι δεν έληξε αισίως για τον σύγχρονο Ρομπέν των Δασών παρά την μικρή ποινή του, σύμφωνα με τον Ιταλικό τύπο. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του έχασε το σπίτι του, αλλά και τη δουλειά του.

Όλα ξεκίνησαν το 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όταν ένας κάτοικος της πόλης πήγε σε εκείνον ζητώντας δάνειο, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, ο Μπρασκέρα έβαλε χρήματα στον λογαριασμό του, ώστε να μπορεί να του εκδοθεί πιστωτική κάρτα και να έχει τη δυνατότητα δανείου.

Advertisment

Κάποιοι γενναιόδωροι πελάτες συμφώνησαν να δώσουν πίσω τα χρήματα, αλλά κάποιοι άλλοι δεν το έκαναν, αφήνοντας τον Μπρασκέρα εκτεθειμένο. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Αφότου αποκαλύφθηκε η ιστορία, τηλεφώνησα προσωπικά σε όλους όσους είχα αφαιρέσει χρήματα για να τους εξηγήσω τα κίνητρά μου». Και καθώς η πόλη στην οποία ζούσε και εργαζόταν είναι πολύ μικρή – σχεδόν 1.000 κάτοικοι – ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έγινε μια διάσημη και σημαντική φιγούρα στην τοπική κοινωνία.

Ορισμένοι μάλιστα εκθειάζουν την πράξη του, λέγοντας ότι ήθελε απλά να βοηθήσει. Εκείνος ωστόσο δηλώνει πως πλήρωσε ακριβά αυτή την κίνησή του και δεν νομίζει πως θα το ξαναέκανε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση