,

Το πόσο πολυάσχολοι είμαστε επηρεάζει τις επιλογές που παίρνουμε στη ζωή

Αν συνεχώς βιάζεστε και σας αρέσει να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο, μπορεί να απολαμβάνετε και κάποια ομολογουμένως απροσδόκητα θετικά οφέλη. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει

Το πόσο πολυάσχολοι είμαστε επηρεάζει τις επιλογές που παίρνουμε στη ζωή

Αν συνεχώς βιάζεστε και σας αρέσει να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο, μπορεί να απολαμβάνετε και κάποια ομολογουμένως απροσδόκητα θετικά οφέλη. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι συχνά κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Consumer Research. Η έρευνα αποτελείτο από μια σειρά πειραμάτων σχεδιασμένων να θέσουν τους συμμετέχοντες σε μια πολυάσχολη στάση ζωής.

Η πολυάσχολη στάση ζωής φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα

Για να νιώθουν οι συμμετέχοντες συνεχώς απασχολημένοι, οι επιστήμονες τους παρουσίαζαν λιγότερο ή περισσότερο υποσυνείδητα μηνύματα για να τους πείσουν ότι είναι πράγματι πολυάσχολοι. Ζητήθηκε από κάποιους να καταγράψουν τι τους κρατούσε τον τελευταίο καιρό απασχολημένους. Υπήρχε επίσης μια ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε καθόλου σε πολυάσχολο τρόπο σκέψης.

Advertisment

Αφού οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα, οι ερευνητές τους ζήτησαν να πάρουν μια σειρά αποφάσεων. Αυτές οι επιλογές θα αποκάλυπταν στους ερευνητές τον αυτοέλεγχό τους και το πώς αυτός σχετιζόταν με τον τρόπο σκέψης τους – με άλλα λόγια, με το πόσο πολυάσχολοι ένιωθαν. Αυτές οι αποφάσεις αφορούσαν θέματα όπως τροφή, άσκηση και οικονομικές επιλογές αποταμίευσης. Δεν ήταν αποφάσεις ζωής ή θανάτου, αλλά επιλογές που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε σε καθημερινή βάση και που μπορούν άμεσα να επηρεάσουν την υγεία μας.

Οι άνθρωποι που ένιωθαν ότι ήταν απασχολημένοι έτειναν να κάνουν καλύτερες, πιο υγιεινές επιλογές σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κάποια τέτοια στάση ζωής. «Κάθε μέρα», αναφέρουν οι ερευνητές «παίρνουμε πολλές αποφάσεις που εμπλέκουν την επιλογή ανάμεσα στην άμεση και στη μελλοντική ευεξία μας. Όταν αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως πολυάσχολο, αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας, γέρνοντας τη ζυγαριά προς μια πιο υγιεινή επιλογή».

Η ίδια μελέτη ανακάλυψε βέβαια ότι το ότι είμαστε πολυάσχολοι δεν είναι πάντα κάτι θετικό. Μπορεί να έχει και αντίθετες επιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι συντάκτες τονίζουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό συνδυασμένο με χρονικό περιορισμό προκαλεί στρες και άγχος. Επομένως, αν έχετε πολλά να κάνετε, αλλά όχι αρκετό χρόνο για να τα κάνετε, μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε παρορμητικές αποφάσεις που θα είναι τελικά ανθυγιεινές, όπως το να καταναλώνετε έτοιμο φαγητό και να ασκήστε λιγότερο.

Advertisment

Πολυάσχολη ζωή και αυτοεκτίμηση

Οι ερευνητές επίσης εξηγούν ότι όταν είμαστε απασχολημένοι, αυξάνουμε και την αυτοεκτίμησή μας, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως έχουμε πολλές δουλειές γίνεται αντιληπτό ως ιδιαίτερη τιμή και για να το διατηρήσουν, οι συμμετέχοντες ήθελαν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν πολυάσχολοι.

Η αυτοεκτίμηση γενικά έχει μια αξιοσημείωτα μεγάλη επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό, όπως επίσης και στη συνολική γενική υγεία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες, αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις, στο σχολείο, στην εργασιακή επίδοση και να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι η υψηλότερη αυτοεκτίμηση μας βοηθά να κάνουμε υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μας. Όσο ο χρονικός περιορισμός δεν γίνεται βασικός παράγοντας, η δραστηριότητα και η απασχόληση μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας και κατ’ επέκταση έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/jcr/advance-article-abstract/doi/10.1093/jcr/ucy069/5098532?redirectedFrom=fulltext

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση