,

Ψωρίαση και δερματοφυτία: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Η ψωρίαση και η δερματοφυτία είναι δύο πολύ διαφορετικές δερματολογικές παθήσεις. Η δερματοφυτία είναι μόλυνση από μύκητα που φεύγει με τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής

Ψωρίαση και δερματοφυτία: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Η ψωρίαση και η δερματοφυτία είναι δύο πολύ διαφορετικές δερματολογικές παθήσεις. Η δερματοφυτία είναι μόλυνση από μύκητα που φεύγει με τη λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Όταν κάποιος εμφανίσει ένα εξάνθημα, μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Ο γιατρός θα εξετάσει ή θα μας γράψει εξετάσεις ώστε να καθορίσουμε την πάθηση. Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα στην ψωρίαση και στην δερματοφυτία;

Advertisment

Οι διαφορές τους

Τόσο η ψωρίαση, όσο και η δερματοφυτία εμφανίζουν κόκκινα φολιδοειδή κομμάτια που εμφανίζονται παντού στο σώμα. Και οι δύο παθήσεις επίσης εμφανίζουν έντονη φαγούρα.  Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση νόσος. Δημιουργεί κόκκινες, φιλοδοειδείς πλάκες που μπορεί να ξεφλουδίζουν. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ψωρίασης, το άτομο εμφανίζει σε κάποια σημεία του σώματος αυτές τις πλάκες που προκαλούν και φαγούρα.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί την ψωρίαση, αλλά φαίνεται ότι είναι κληρονομική. Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες ή το αλκοόλ μπορούν να ενεργοποιήσουν μια έξαρση. Η δερματοφυτία δημιουργεί κόκκινα κυκλικά και φολιδοειδή εξανθήματα. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται γρήγορα από το ένα στο άλλο άτομο.

Η μόλυνση από μύκητα είναι συνήθως η αιτία. Τόσο η ψωρίαση, όσο και η δερματοφυτία μπορούν να εμφανιστούν στα ίδια σημεία του σώματος. Ορισμένες βασικές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο παθήσεις περιλαμβάνουν:

Advertisment

– Το σχήμα του εξανθήματος: Η δερματοφυτία έχει συνήθως κυκλικό σχήμα. Αν και η ψωρίαση μπορεί να δημιουργήσει ένα κάπως κυκλικό σχήμα, τα όρια του δεν είναι ξεκάθαρα όπως της δερματοφυτίας.

– Η εξέλιξη του εξανθήματος: Οι πλάκες της ψωρίασης πολλές φορές εξαπλώνονται και εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του σώματος. Το εξάνθημα της δερματοφυτίας μεγαλώνει καθώς περνούν οι μέρες και μπορεί και αυτή να εμφανιστεί σε άλλες περιοχές του σώματος.

– Αλλαγές στο εξάνθημα: Σε αντίθεση με τη δερματοφυτία, οι πλάκες της ψωρίασης μπορεί να αλλάξουν υφή και χρώμα. Στην αρχή είναι κόκκινες, αλλά στη συνέχεια μπορεί να γίνουν γκρι, να ξεφλουδίσουν ή και να ματώσουν.

– Η αίσθηση του εξανθήματος: Και οι δύο παθήσεις έχουν ως σύμπτωμα τη φαγούρα, αλλά η φαγούρα της δερματοφυτίας είναι συνήθως πιο έντονη. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει και αίσθηση καύσου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση