,

Το Στρασβούργο τιμά τη χώρα μας φιλοξενώντας το 1ο φεστιβάλ Ελληνικού πολιτισμού

Ο ελληνικός πολιτισμός «ταξιδεύει» στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Στρασβούργο. Εκεί διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού και θα διαρκέσει για 15 μέρες, από

Το Στρασβούργο τιμά τη χώρα μας φιλοξενώντας το 1ο φεστιβάλ Ελληνικού πολιτισμού

Ο ελληνικός πολιτισμός «ταξιδεύει» στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Στρασβούργο. Εκεί διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού και θα διαρκέσει για 15 μέρες, από 12 έως 18 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους των γραμμάτων, συνέδρια και ημερίδες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίες, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εργαστήρια ψηφιδωτού, αγιογραφίας και μωσαϊκού, μουσικές βραδιές με ελληνική κουζίνα, συναυλίες βυζαντινής, ρεμπέτικης και σύγχρονης μουσικής, αλλά και ελληνική όπερα.

Advertisment

Το Στρασβούργο επέλεξε να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό επιδεικνύοντας την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, αλλά και βασικές έννοιες κλειδιά που προέρχονται και συνδέονται άρρηκτα με την Ελλάδα, όπως η έννοια της δημοκρατίας. Γι’ αυτό το λόγο, ανάμεσα στα πολλά δρώμενα και τις εκθέσεις, θα λάβουν χώρα διαλέξεις του Χρήστου Γιανναρά, διακεκριμένος φιλόσοφος, συγγραφέας και θεολόγος, ο οποίος θα μιλήσει για τη δημοκρατία και την εξέλιξη της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Επιπροσθέτως, ο Γιώργος Πρεβελάκης θα δώσει διάλεξη για την ταυτότητα των Ελλήνων, ο πρέσβης της Κύπρου Σ. Άττα για τη διακύβευση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ο πρέσβης Σ. Περράκη για τις εθνοκεντρικές απειλές της δημοκρατικής Ευρώπης, ένα ζήτημα πιο επίκαιρο από πότε, αλλά και με διάφορες διαλέξεις Γάλλων ακαδημαϊκών για την Ελλάδα από μια φιλοσοφικό – κοινωνική πλευρά.

Από ιστορικής πλευράς, μια αρκετά ενδιαφέρουσα διάλεξη θα αφορά στο Κληρωτήριον, ένα σύστημα κλήρου στην Αρχαία Ελλάδα, το οποίο ενίσχυε το δημοκρατικό καθεστώς, αλλά και η μουσική Οδύσσεια, μία μουσική στιγμή, που σηματοδοτεί για πρώτη φορά την παρουσία ελληνικής μουσικής στην Όπερα του Στρασβούργου.

Advertisment

Το πρώτο φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί αποτέλεσμα μακράς προσπάθειας από ελληνικούς φορείς, από την ελληνική ορθόδοξη ενορία του Στρασβούργου και τους φιλελληνικούς συλλόγους και κοινότητες της Αλσατίας, με πρωτοπόρο τον δήμο του Στρασβούργου, τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας μαζί με το ελληνικό γραφείο Τύπου στη Μ.Ε.Α. στο Στρασβούργο, το τμήμα Νεο-Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλανητάριο | Το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει την παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη»
Το Μυστικό της Αρμονίας | Η μουσική ως συμπαντικός κώδικας
Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!
Ιταλία: Μελετητές ανακάλυψαν έναν νέο πίνακα του Ραφαήλ | «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση