,

Οι «βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι» που χρειαζόμαστε αλλά… σπάνια καταλαβαίνουμε

Διαβάζει αργά, αλλά θυμάται όλα όσα διάβασε και χρησιμοποιεί αυτή την τυχαία γνώση για να κάνει ασυνήθιστες συνδέσεις. Είναι το άτομο στο οποίο θα

Οι «βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι» που χρειαζόμαστε αλλά… σπάνια καταλαβαίνουμε

Διαβάζει αργά, αλλά θυμάται όλα όσα διάβασε και χρησιμοποιεί αυτή την τυχαία γνώση για να κάνει ασυνήθιστες συνδέσεις. Είναι το άτομο στο οποίο θα στραφώ για να μου δώσει μια νέα οπτική του προβλήματος που αντιμετωπίζω. Μπορεί να επιδιορθώσει σχεδόν τα πάντα. Κατανοεί τον τρόπο λειτουργίας σχεδόν όλων των συσκευών. Βρίσκει με δημιουργικό τρόπο αποτελεσματικές λύσεις.

Αυτές αποτελούν περιγραφές ανθρώπων που ξεχωρίζουν, που είναι βαθιά σκεπτόμενοι, που έχουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα με νέους και καινοτόμους τρόπους και να κατανοούν περίπλοκες ιδέες. Επίσης, πολλοί από αυτούς έχουν ένα κοινό στοιχείο: το σχολείο δεν τους ταίριαζε και ποτέ δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αυτό. Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος λειτουργεί αντίθετα από τον τρόπο που εκείνοι σκέπτονται.

Advertisment

Ακριβώς επειδή σκέπτονται διαφορετικά, οι ενήλικες και τα άλλα παιδιά δεν μπορούσαν, ούτε μπορούν να τους καταλάβουν. Δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στα κοινά. Μπορεί σε ορισμένα τεστ να αρίστευαν, αλλά σχεδόν ποτέ δεν έκαναν τις βαρετές εργασίες, τις οποίες μάλλον παρατούσαν για χάρη άλλων ενδιαφέροντων βιβλίων.

6 χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι

1. Θαρραλέα ανεξάρτητοι

Οι βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι ανεξάρτητοι με κάθε τρόπο. Δεν πιστεύουν ό,τι τους λένε – θέλουν να το ανακαλύψουν μόνοι τους. Δεν τους αρέσει να τους υπαγορεύουν τι να κάνουν. Δεν θα ακολουθήσουν μηχανικά τους κανόνες του παιχνιδιού, θέλουν να μάθουν τους λόγους πίσω από τους κανόνες. Αν τους φανούν δίκαιοι και λογικοί, τότε μόνο θα δεχτούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Απεχθάνονται να ανήκουν στη μάζα.

Η ανεξαρτησία τους μπορεί να φανεί σαν πείσμα. Αυτό που λείπει όμως από το πείσμα είναι το θάρρος. Χρειάζεται θάρρος για να σκέφτεται κανείς ανεξάρτητα. Γιατί η πίεση να ακολουθήσουμε τις νόρμες είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν την ελευθερία ως κύρια, βασική αξία.

Advertisment

2. Αναζητούν το νόημα

Το νόημα βρίσκεται στην καρδιά, στον πυρήνα όλων όσων κάνουν. Συγκεκριμένα, χωρίς νόημα, μάλλον δεν θα το έκαναν. Το «προσωπικό» νόημα συνδέει στο παρασκήνιο τις βαθύτερες αξίες, ενδιαφέροντα και δυνάμεις τους. Αν όλα αυτά συνδεθούν τέλεια, τότε κινητοποιούνται. Το νόημα αποτελεί το καύσιμο γι’ αυτούς.

3. Παίρνουν ρίσκα

Μιλώντας για νόημα, όταν οι ιδέες ή η εργασία τους ικανοποιεί τα ενδιαφέροντά τους, θα παθιαστούν πλήρως με αυτά. Μπορεί να εξαφανιστούν για καιρό, ώστε να έχουν όλο το χρόνο δικό τους να εξερευνήσουν το πάθος τους. Αλλά αν κάποιος τους αναγκάσει να κάνουν κάτι, το οποίο δεν συνδέεται με το προσωπικό τους νόημα, θα το αναβάλλουν, θα το ξεχάσουν ή δεν θα το ολοκληρώσουν ποτέ. Χρειάζονται τη σπίθα για να πάρουν το ρίσκο.

4. Αναζητούν τη γνώση

Οι βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι έχουν το μικρόβιο της γνώσης. Θέλουν να μαθαίνουν και να αναζητούν την αλήθεια. Όταν κάτι τους ιντριγκάρει, θα κάνουν τα πάντα για να το εξερευνήσουν. Και πιθανότατα να μάθουν μέσω του πειραματισμού, της εξερεύνησης και της πράξης. Συνήθως δεν ακολουθούν μια γραμμική διαδικασία μάθησης. Τείνουν να απορροφούν τη γνώση με μη παραδοσιακούς τρόπους.

5. Διαισθητικά ευαίσθητοι

Αν και μπορεί να το κρύβουν, οι βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι. Και οι ευαισθησίες τους εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ενσυναισθητικοί ή να μαντεύουν τις σκέψεις των άλλων. Εκτιμούν τον σεβασμό και μπορούν να αισθανθούν πότε κάποιος θέλει να τους ξεγελάσει. Διαθέτουν μια βαθιά αίσθηση δικαίου και η διαίσθησή τους είναι δυνατή.

6. Λαχταρούν το αυθεντικό

Πάνω απ’ όλα, οι βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι θέλουν να γίνουν αποδεκτοί γι’ αυτό που είναι, για την αυθεντικότητά τους. Και επειδή είναι συνήθως εσωστρεφείς, έχουν μεγάλη ανάγκη αυτή την αποδοχή. Είναι τυχεροί αν έχουν κάποιον στη ζωή τους που τους καταλαβαίνει. Αν και συχνά επικρίνονται για την μοναδική τους προσέγγιση στη ζωή, η ικανότητά τους να σκέφτονται διαφορετικά μπορεί να βοηθήσει της ανθρωπότητα να διαμορφώσουν νέους τρόπους σκέψεις, ιδέες, εφευρέσεις, λύσεις, από τις οποίες όλοι θα επωφεληθούμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση