,

Ζάκυνθος: Το νησί μετακινήθηκε κατά τρία εκατοστά από το σεισμό

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε το νησί της Ζακύνθου από τα 6.4 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, στις 26 Οκτωβρίου. Αυτό δήλωσε ο

Ζάκυνθος: Το νησί μετακινήθηκε κατά τρία εκατοστά από το σεισμό

Τουλάχιστον τρία εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά μετακινήθηκε το νησί της Ζακύνθου από τα 6.4 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, στις 26 Οκτωβρίου. Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.

Ο ίδιος έδειξε πως αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ που έστειλε ο δορυφόρος Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus, ο οποίος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Advertisment

Οι εικόνες δείχνουν πως η μετακίνηση έγινε κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή σε κατακόρυφο επίπεδο. Ο σεισμός προκλήθηκε στο δυτικό τμήμα της αποκαλούμενης ως “Ελληνικό Τόξο” περιοχής. Είναι το σημείο όπου η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από τη δική μας, την ευρασιατική, και καθώς κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, συγκρούονται μεταξύ τους.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμα και στη Μάλτα και στη Σικελία. Οι επιστήμονες βέβαια δεν είναι ακόμα αρκετά βέβαιοι για το ποιο ακριβώς ρήγμα προκάλεσε το σεισμό. Τέλος, το τσουνάμι που προκλήθηκε, έφτασε ως τις ακτές της Ιταλίας μετά από 56 λεπτά και τελικά ήταν σχεδόν 70 εκατοστά, σύμφωνα με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα. Ωστόσο, αν και υπήρξαν ζημιές στο νησί, δεν είναι σοβαρές, κυρίως διότι τα σπίτια είναι χτισμένα σύμφωνα με αυστηρούς αντισεισμικούς κανόνες.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση