, ,

Ποδόλουτρο με ξύδι: Ποια είναι τα οφέλη του

Το ξύδι έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων, όπως στο μαγείρεμα, στον καθαρισμό ή στην εναλλακτική ιατρική. Και αυτό οφείλεται στο αιθανικό οξύ (ή οξικό οξύ),

Ποδόλουτρο με ξύδι: Ποια είναι τα οφέλη του

Το ξύδι έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων, όπως στο μαγείρεμα, στον καθαρισμό ή στην εναλλακτική ιατρική. Και αυτό οφείλεται στο αιθανικό οξύ (ή οξικό οξύ), το οποίο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το ξύδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών, του «ποδιού του αθλητή» και της μυρμηγκιάς. Τα διαφορετικά είδη ξυδιού περιέχουν και διαφορετικές ποσότητες οξικού οξέος. Για παράδειγμα, το λευκό ξύδι περιέχει 4-7% οξικό οξύ, ενώ το μηλόξυδο και το ξύδι από κρασί περίπου 5-6%.

Πώς να κάνετε ποδόλουτρο με ξύδι

1. Γεμίστε μια μικρή λεκάνη με 1 φλιτζάνι ξύδι

Advertisment

2. Προσθέστε 2 φλιτζάνια ζεστού νερού

3. Συνεχίστε, προσθέτοντας 1 μέρος ξυδιού, 2 μέρη νερού, μέχρι η λεκάνη να γεμίσει

4. Μουλιάστε τα πόδια σας εκεί για 10 με 20 λεπτά.

Advertisment

5. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι το πρόβλημα να εξαφανιστεί.

Ποια είναι τα οφέλη του ξυδιού στα πόδια μας;

Κακοσμία ποδιών

Η κακοσμία μπορεί να προκαλείται από εφίδρωση. Κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα εφίδρωσης όταν ασκούνται ή περπατούν για πολύ ώρα. Η κακοσμία επιδεινώνεται όταν μαζί με την εφίδρωση αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες.Το ξύδι είναι αντιμικροβιακό, οπότε θα εξουδετερώσει τα βακτήρια ή τους μύκητες.

«Το πόδι του αθλητή»

Πρόκειται για μια μεταδοτική δερματική πάθηση που προκαλείται από έκθεση σε συγκεκριμένους μύκητες. Επηρεάζει τα πόδια επειδή εκεί είναι που δημιουργείται συνήθως ένα ζεστό, σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, που οι μύκητες προτιμούν. Συνήθως, αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.
Καθώς το ξύδι έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες, το καθημερινό ποδόλουτρο με αυτό θα μπορέσει να καταπολεμήσει τη μόλυνση με μύκητες. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κάποια φυσική αποδεδειγμένη θεραπεία για το «πόδι του αθλητή», απλά ανακουφίζετε τα συμπτώματα. Τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά ως προς τη θεραπεία.

Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος που προκαλούνται από κάποιον ιό. Αυτός ο ιός ονομάζεται papillomavirus. Είναι επίσης μεταδοτικό έως ένα βαθμό. Δεν προκαλούν πόνο και δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με τον καρκίνο. Καθώς το ξύδι έχει αντιμικροβιακή δράση, μπορεί να προστατεύσει κατά των ιών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το ξύδι μπορεί να καταπολεμήσει μολύνσεις που προκαλούνται από ιούς, όπως HPV. Όμως, η έρευνα έχει βρει ότι το οξικό οξύ στο ξύδι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην πρόληψη δερματικών μολύνσεων σε άτομα με εγκαύματα.

Κίνδυνοι

Το ξύδι είναι κατά κύριο λόγο ασφαλές, όταν χρησιμοποιείται σε μέτρια ποσότητα. Όμως, χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε με προσοχή. Κι αυτό, γιατί είναι πιθανό να ερεθίσει το ήδη ερεθισμένο μας δέρμα. Επίσης, το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πληγές.

Οι διαβητικοί χρειάζεται να αποφεύγουν τη χρήση ξυδιού για προβλήματα ποδιών. Αν και ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα παθήσεων το ποδιού, όπως μυρμηγκιά και πόδι του αθλητή, αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν φροντίδα ειδικού.

Photo: Author/Depositphotos

Πηγές:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1750-3841.12434

https://www.ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/foot-odor/causes-of-foot-odor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566994/

https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279548/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση