Φέτος δύο, λιγότερο γνωστά, ελληνικά μουσεία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα υποψήφια για τα βραβεία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς»: Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Κώστα Κοτσανά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας. Στη λίστα υπάρχουν μουσεία από άλλες 74 χώρες.
Το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας βρίσκεται στο Κατάκολο και σχετίζεται με τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, έχοντας στόχο να εξοικειώσει το κοινό με περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, από το ρομπότ- υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Ο Κώστας Κοτσανάς ήταν αυτός που μέσα από έρευνα 25 ετών δημιούργησε αυτό το ιδιαίτερο μουσείο. Η υποψηφιότητα ωστόσο αφορά στο παράρτημα του Μουσείου αυτού στην Αθήνα.
Advertisment
Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη. Αποτελεί το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και συγκεκριμένα βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Ρέθυμνο. Στόχος ήταν να στεγαστούν τα ευρήματα των ανασκαφών που γίνονται εδώ και 30 χρόνια στην αρχαία πόλη της Ελεύθερνας.
Τα μοναδικά ευρήματα χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. μέχρι και τον 14ο αιώνα μ.Χ., ενώ η σημαντικότερη εποχή για την πόλη ήταν η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, που συμπίπτει με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο. Το μουσείο όμως πρωτοτυπεί στο γεγονός ότι συνεχώς αλλάζει τις συλλογές του, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του κοινού να είναι συνεχές. Άλλωστε, οι ανασκαφές συνεχίζονται στην περιοχή.
Το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» απονέμεται κάθε χρόνο σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατες ανακαινισμένες εκθέσεις. Το Βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον European Museum Forum, έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Advertisment
Στόχος του η αναγνώριση της αριστείας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μουσεία και η ενθάρρυνση καινοτόμων πρακτικών που ανοίγουν το μουσείο προς το κοινό και ξεπερνούν την παραδοσιακή αντίληψη, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις συλλογές. Για τον υπεύθυνο αυτό φορέα, όλα τα μουσεία είναι ισότιμα, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρά ή μεγάλα, δημόσια ή ιδιωτικά.