, ,

Νέα εξέταση υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόλις 10 λεπτά

Επιστήμονες από την Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο τεστ, το οποίο υποστηρίζουν πως μπορεί να ανιχνεύσει τον

Νέα εξέταση υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόλις 10 λεπτά

Επιστήμονες από την Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο τεστ, το οποίο υποστηρίζουν πως μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Μάλιστα το τεστ αυτό εκτός από γρήγορο, είναι φθηνό και απλό.

Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει ούτε σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος, ούτε σε ποιο προχωρημένο στάδιο είναι, όμως δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να περάσουν ύστερα σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Advertisment

Το τεστ χρησιμοποιεί ένα ειδικό υγρό, που αλλάζει χρώμα, για ν’ αποκαλύψει την παρουσία κακοηθών κυττάρων στον οργανισμό. Διαχωρίζει δηλαδή τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα ακόμη και από μικροσκοπικά δείγματα DNA που βρίσκονται στο αίμα. Το νέο αυτό τεστ, βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, όμως μέχρι στιγμής δείχνει να έχει ακρίβεια περίπου 90%. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές το έχουν δοκιμάσει σε συνολικά 200 δείγματα από καρκινικό και υγιές DNA.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Matt Trau του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δήλωσαν εξαιρετικά αισιόδοξοι για την νέα επαναστατική μέθοδο.

«Η τεχνική μάς επιτρέπει τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά από το πλάσμα του αίματος και τoυ DNA μέσα σε αυτό. Πιστεύουμε ότι η απλή αυτή μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές για τη διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο κύριος ερευνητής.

Advertisment

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ φθηνό και υπερβολικά απλό τεστ, συνεπώς θα είναι δυνατό να υιοθετηθεί εύκολα στην κλινική πρακτική. Αν αυτό το τεστ γίνει σε συνδυασμό με άλλα απλά τεστ, θα αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο όχι μόνο θα αποκαλύπτει αν κάποιος έχει καρκίνο, αλλά επίσης το είδος και το στάδιο του καρκίνου» πρόσθεσε η Laura Carrascosa, επίσης βασική ερευνήτρια του εγχειρήματος.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41467-018-07214-w

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση