,

Φθηνό τεστ με ξύδι κάνει θαύματα κατά του καρκίνου στην Ινδία

«Καταπληκτικά» χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης στην Ινδία, στην οποία ένα φθηνό τεστ με ξίδι, το οποίο υποκαθιστά το τεστ Παπ… μείωσε

«Καταπληκτικά» χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης στην Ινδία, στην οποία ένα φθηνό τεστ με ξίδι, το οποίο υποκαθιστά το τεστ Παπ… μείωσε κατά το ένα τρίτο τους θανάτους από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. «Είναι αξιοσημείωτο. Είναι καταπληκτικό. Ένα άκρως συναρπαστικό αποτέλεσμα» σχολίασε ο Δρ Τεντ Τρίμπλ του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, κύριου χρηματοδότη της μελέτης. Το τεστ του ξιδιού φαίνεται ότι υποκαθιστά σε ικανοποιητικό βαθμό το λεγόμενο τεστ Παπ και τις εξετάσεις για τους ιούς HPV που προκαλούν κονδυλώματα και μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

«Είναι απλά αδύνατο να προσφέρουμε τεστ Παπ στις αναπτυσσόμενε χώρες. Δεν έχουμε τα χρήματα» εξήγησε ο Δρ Σουρέντρα Σάστρι του Νοσοκομείου Τάτα στο Μουμπάι, επικεφαλής της μελέτης.

Στο νέο τεστ, το οποίο πραγματοποιείται από εθελοντές έπειτα από εκπαίδευση μόλις δύο εβδομάδων, o τράχηλος της μήτρας αλείφεται με αραιωμένο ξίδι, το οποίο αλλάζει παροδικά το χρώμα των μη φυσιολογικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι έτσι άμεσα εμφανή με το μάτι.

Η μελέτη έδειξε ότι το απλό, γρήγορο και φθηνό τεστ μείωσε κατά 31% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου, ο οποίος παραμένει ακόμα εξαιρετικά συχνός στην Ινδία, μια χώρα όπου πολλές γυναίκες δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ γυναικολόγο.

Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση του ξιδιού θα μπορούσε να προλαμβάνει 22.000 θανάτους το χρόνο στην Ινδία.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Σικάγο.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1998 με τη συμμετοχή σχεδόν 76.000 γυναικών που υποβάλλονταν στην εξέταση ανά δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις 76.000 γυναίκες της ομάδας ελέγχου, οι οποίες ενημερώθηκαν για τον καρκίνο στην αρχή της μελέτης και έλαβαν κουπόνια για δωρεάν τεστ Παπ -αν μπορούσαν να πάνε μέχρι το νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ωστόσο οι ερευνητές της μελέτης είχαν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένη καχυποψία στις φτωχές γειτονιές της Ινδίας -αρκετές γυναίκες ντρέπονταν να γδυθούν ή ανησυχούσαν ότι ο εξεταστής θα τους έκλεβε τα όργανα.

«Πολλές γυναίκες αρνήθηκαν να εξεταστούν. Κάποιες από αυτές πέθαναν αργότερα από καρκίνο» λέει η Ούσα Ντεβί, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ γυναικολόγο.

Ήταν τυχερή που μπόρεσε να συμμετάσχει στη μελέτη, καθώς έπασχε από προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και υποβλήθηκε στη σωτήρια χειρουργική επέμβαση δωρεάν.

briefingnews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε