Το ζέσταμα των περισσευούμενων φαγητών δεν μας γλυτώνει μόνο χρήματα και χρόνο, αλλά μειώνει και τα απορρίμματά μας. Είναι επίσης ένα απαραίτητο βήμα, αν μαγειρεύετε και αποθηκεύετε φαγητό για τις ημέρες της εβδομάδας.
Ωστόσο, αν ξαναζεσταθούν με λάθος τρόπο, τα περισσεύματα φαγητού μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τροφική δηλητηρίαση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Επιπροσθέτως, κάποιες μέθοδοι μπορεί να αλλοιώσουν τις γεύσεις των τροφών. Εδώ παρέχουμε βασικές οδηγίες για να ξαναζεσταίνετε σωστά το περισσευούμενο φαγητό σας.
Advertisment
Γενικές βασικές οδηγίες
Όταν ξαναζεσταίνουμε φαγητό, ο σωστός χειρισμός αποτελεί βασικό κλειδί για την υγεία σας, αλλά και για τη γεύση του γεύματος. Γι’ αυτό:
– Κρυώστε τα περισσεύματα όσο πιο γρήγορα γίνεται (μέσα σε 2 ώρες), αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και καταναλώστε μέσα σε 3-4 μέρες.
– Εναλλακτικά, καταψύξτε τα περισσεύματα για 3-4 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε και πάλι να τα καταναλώσετε, αλλά η υφή και η γεύση θα έχουν μάλλον αλλοιωθεί.
Advertisment
– Τα κατεψυγμένα περισσεύματα πρέπει να αποψυχθούν σωστά πριν ζεσταθούν, μεταφέροντάς τα στο ψυγείο σας ή χρησιμοποιώντας την επιλογή απόψυξης στον φούρνο μικροκυμάτων σας. Όταν αποψυχθούν, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε 3-4 μέρες.
– Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε μέχρι ένα σημείο τα περισσεύματα χρησιμοποιώντας τηγάνι, φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων. Όμως, η αναθέρμανση θα πάρει περισσότερο αν το φαγητό δεν έχει αποψυχθεί σωστά.
– Ξαναζεστάνετε τα περισσεύματα μέχρι να βγάλουν υδρατμούς – χρειάζεται η θερμοκρασία να φθάσει μέχρι τους 70°C για 2 λεπτά. Ανακατέψτε το φαγητό, ενώ ξαναζεσταίνετε για να βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί, ειδικά αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων.
– Μην ξαναζεσταίνετε τα περισσεύματα περισσότερο από μία φορές.
– Μην ξαναπαγώσετε περισσεύματα φαγητού που έχουν ήδη αποψυχθεί.
– Σερβίρετε αμέσως τα ξαναζεσταμένα περισσεύματα.
Διαβάστε επίσης: Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό; και Η χρήση του αλουμινόχαρτου στο φαγητό μας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας
Μπριζόλα
Το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα με την αναθέρμανση της μπριτζόλας είναι ότι σχεδόν πάντα στεγνώνει, γίνεται σπογγώδης ή χάνει τη γεύση της. Έχετε υπόψη σας ότι το περισσευούμενο κρέας έχει καλύτερη γεύση όταν ζεσταίνεται ενώ βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου – οπότε αφήστε τη έξω από το ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά, πριν την ξαναζεστάνετε.
Κοτόπουλο και κόκκινο κρέας
Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα είδη κρέατος. Το συχνότερο φαινόμενο είναι να στεγνώνουν και να σκληραίνουν. Γενικά, το κρέας είναι καλύτερα να ξαναζεσταίνεται με την ίδια μέθοδο με την οποία αρχικά μαγειρεύτηκε. Για παράδειγμα, αν ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού, κάποια σάλτσα ή λίγο βούτυρο στο κρέας σας.
Ψάρι
Το ψάρι μπορεί να ξαναζεσταθεί όπως το κρέας. Όπως, το πάχος του φιλέτου έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική γεύση. Τα παχύτερα κομμάτια, όπως ο σολομός θα διατηρήσουν την υφή και θα έχουν καλύτερη γεύση από τα λεπτότερα. Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο: Πριν το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, πασπαλίστε με λίγο νερό ή βούτυρο και καλύψτε.
Ρύζι
Το ρύζι, ειδικά το ξαναζεσταμένο ρύζι – υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αν δεν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία. Το μη μαγειρεμένο ρύζι περιέχει σπόρους του βακτηρίου Bacillus cereus, που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Αυτοί οι σπόροι είναι αρκετά ανθεκτικοί στη ζέστη και συχνά επιβιώνουν από το μαγείρεμα.
Αν και είναι σχετικά ασφαλές να ξαναζεσταίνουμε το ρύζι, μην το καταναλώσετε ποτέ αν έχει μείνει για αρκετό χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι καλύτερο να το καταναλώσετε μόλις μαγειρευτεί, μετά να το αφήσετε να κρυώσει για μία ώρα και στη συνέχεια να το βάλετε στο ψυγείο για λίγες όμως μέρες. Όταν το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων και έχουν κολλήσει οι κόκκοι μεταξύ τους, χωρίστε τους με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, αφήστε το σίγουρα για 1-2 λεπτά, ώστε να ζεσταθεί καλά.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/
https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/reheating.pdf
[/toggle]