,

10 τεχνικές για να κάνεις πράξη αυτό που αγαπάς

1. Δούλεψε παραπάνω Ένας βασικός τρόπος για να ξεχωρίσεις από τους άλλους, είναι να δουλέψεις περισσότερο από τους άλλους. Πίεσε τον εαυτό σου να

10 τεχνικές για να κάνεις πράξη αυτό που αγαπάς

1. Δούλεψε παραπάνω

Ένας βασικός τρόπος για να ξεχωρίσεις από τους άλλους, είναι να δουλέψεις περισσότερο από τους άλλους. Πίεσε τον εαυτό σου να ασχολείται κάθε μέρα, χωρίς φυσικά ρεπό και με την Κυριακή σαν βασική εργάσιμη για τουλάχιστον δύο ώρες με αυτό που αγαπάς. Βάζοντας στον εαυτό σου πρόγραμμα θα καταφέρεις πολλά πράγματα.

Πρώτον, θα δουλεύεις περισσότερο. Δεύτερον, θα συνηθίσει ο οργανισμός σου την εργασία αυτή και υποσυνείδητα θα λειτουργεί καλύτερα. Τρίτον, για το λόγο ότι θα δουλεύεις περισσότερο με αυτό που αγαπάς, θα έχεις μεγαλύτερη όρεξη και σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Άρα, η ενέργεια και η αποδοτικότητά σου θα μεγαλώσει. Ακόμα κάτι σημαντικό, εδώ, δεν χωρούν τα ημίμετρα ή το κάνεις και δουλεύεις πολύ ή καλύτερα να το βγάλεις από το μυαλό σου.

Advertisment

2. Διαφήμισε τον εαυτό σου

Άρχισε σιγά σιγά να εξωτερικεύεις σε γνωστούς και φίλους πως θα ασχοληθείς με αυτό που αγαπάς. Όταν δεις κάποιον παλιό σου φίλο, ενημέρωσέ τον πως θα ασχοληθείς με αυτό που σε γεμίζει. Αν για παράδειγμα ασχοληθείς με τη φωτογραφία, δείξε του τι έχεις βγάλει και ρώτα τον αν γνωρίζει κάποιον που χρειάζεται φωτογράφο. Με αυτόν τρόπο λες στον κόσμο πως θα ασχοληθείς με τη φωτογραφία, αλλά αυξάνεις και τις πιθανότητες να κλείσεις κάποια δουλειά. Επίσης, να το λες σε όλους, συνήθως τα πιο ωραία έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουμε.

3. Άσε του τίτλους για τους βασιλιάδες

Να λες στον εαυτό σου, αλλά και στους άλλους όπως είπαμε, για το τι πρόκειται να κάνεις, και όχι το τι θες να γίνεις ή να είσαι. Όσο κι αν ακούγεται ίδιο, έχει τεράστια διαφορά. Άσε τους τίτλους και τις τιμές για τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες, εσύ απλά περιέγραψε αυτό που θες να κάνεις όπως πραγματικά φαντάζεσαι να το κάνεις. Για παράδειγμα, πες, «θέλω να ξυπνάω το πρωί να ετοιμάζω καφέ και να γράφω», μην πεις «θέλω να γίνω συγγραφέας». «Ή νιώθω δημιουργικός όταν γράφω ένα καινούριο κομμάτι στην κιθάρα», μην πεις «θέλω να γίνω φτασμένος μουσικός». Παίζουν σημαντικό ρόλο οι λέξεις, και με ποια σειρά τις χρησιμοποιούμε.

4. Κάντο τώρα

Η καλύτερη στιγμή είναι το τώρα. Καλό είναι πριν τελειώσεις αυτό το άρθρο, να έχεις ξεκινήσει ήδη να σκηνοθετείς αυτό που σου αρέσει. Σε προκαλώ να αποθηκεύσεις τώρα αυτό το κείμενο και να συνεχίσεις την ανάγνωση αύριο τέτοια ώρα. Να δουλέψεις κάποια πράγματα μέσα σου και την επόμενη μέρα να δεις τι άλλαξε. Είναι πολύ σημαντικό να μην τρενάρουμε άλλο τα όνειρά μας. Εξάλλου δεν μας περιμένουν, εμείς τα περιμένουμε, εμείς πρέπει να δράσουμε. Είναι μεγάλο μειονέκτημα η αναβλητικότητα, αν σου αρέσει κάτι, το κάνεις δίχως να έχεις δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Advertisment

5. Να παρατηρείς τους ανθρώπους

Έφτασε το αύριο λοιπόν; Ας προχωρήσουμε: Να εμπνέεσαι από τους γύρω σου. Να τους ακούς προσεκτικά και να προσέχεις τις κινήσεις τους. Θεωρώ πως η μεγαλύτερη έμπνευση των ανθρώπων είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Έγραψα αυτό το κείμενο με αφορμή μια κουβέντα που είχα με μία κοπέλα τρώγοντας πίτσα σε ένα μαγαζί στην Καλλιθέα.

Τότε μου είχε αναφέρει πως θα ήθελε να αλλάξει πλεύση στη ζωή της και να δει λίγο πιο επισταμένα τα όνειρά της. Τότε, ίσως να μην της είχα δώσει κάποια σαφή απάντηση, αλλά θυμόμουν την κουβέντα εκείνη. Έπειτα, συγκέντρωσα κάποια στοιχεία, έκανα έρευνα και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το άρθρο. Θέλω να πω, πως η τότε παρατήρησή μου, μου επέφερε μετά από λίγο καιρό αυτό το κείμενο. Η παρατήρηση των ανθρώπων σήμερα, είναι το εφόδιο για να δημιουργήσουμε κάτι μεγαλύτερο αύριο.

6. Το internet είναι με το μέρος σου

Θα χρησιμοποιήσω μία κλισέ φράση. Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο, ναι, με το internet. Με ποιο να ξεκινήσω; Αφού όλοι μου απαντήσατε να ξεκινήσω με το κακό, θα ξεκινήσω με το κακό. Το κακό είναι πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να βρουν πληροφορίες για κάτι και άμεσα να δηλώσουν την άποψή τους, μέχρι και να φορέσουν τίτλους και ταμπέλες στους εαυτούς τους (που τις περισσότερες φορές δεν τους δικαιούνται). Το καλό είναι πως μόνο όσοι το λέει η καρδιά τους, θα συνεχίσουν και θα παραμείνουν άγρυπνοι στο δρόμο του ονείρου. Άρα, το internet βοηθάει τους δυνατούς να ανέβουν ένα σκαλί ακόμα.

7. Μην αλλάξεις την καθημερινότητά σου, τουλάχιστον προς το παρόν

Η καθημερινότητα όσο κι αν μας ρουτινιάζει μας κάνει να προσέχουμε πιο πολύ τους ανθρώπους – και όπως είπαμε αυτό είναι καλό, γιατί εμπνεόμαστε από αυτούς. Ακόμα, αν αλλάξεις την καθημερινότητά σου και ας πούμε παραιτηθείς από τη δουλειά που σε έχει κουράσει, υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνεις και από χρήματα. Αυτό ίσως να είναι αυτοκαταστροφικό, μιας και χρειάζεσαι λίγα χρήματα τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι δηλαδή να πάρεις τα πάνω σου. Κάνε το παράλληλα για αρχή, προσπάθησε να ξεκλέβεις χρόνο όπου κι αν είσαι και να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς. Στο λεωφορείο, στην στάση, το βράδυ πριν κοιμηθείς, στο αμάξι. Δημιούργησε τρόπους και τόπους.

8. Να σκέφτεσαι και να ονειρεύεσαι πως μεγαλουργείς

Πολλές φορές όταν ήμουν μικρός – αλλά ακόμα και τώρα το κάνω – όταν πήγαινα με τους γονείς μου ταξίδια, για παράδειγμα πήγαιναν πολύ συχνά στο Βόλο (Αθήνα – Βόλος), ονειρευόμουν πως θα βγάλω το πρώτο μου βιβλίο, πως θα υπογράφω σε θαυμάστριες (αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο καλό) και οι σκέψεις μου οργίαζαν μέσα στο κεφάλι μου.

Ήταν τόσο ζωντανές που τις έβλεπα να πετιούνται από το τζάμι και να βγαίνουν στο δρόμο. Σε κάθε ταξίδι σκεφτόμουν πως θα τα καταφέρω και κάθε φορά προχωρούσα λίγο ακόμα την συνθήκη του ονείρου. Αυτό μου δημιούργησε μια εικόνα, που μέρα με τη μέρα, μήνα το μήνα την έχτιζα. Ύστερα από λίγο καιρό συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αυτή η εικόνα πράξη. (Και σιγά σιγά γίνονται αυτά που θέλω, έχουμε πολύ δρόμο βέβαια).

9. Να μη βιάζεσαι

Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για τα όνειρα, είναι αυτή η λωρίδα που όσο περνάει μας χαρίζει εμπειρίες, συναισθήματα, μας ωριμάζει, μας κάνει καλύτερους. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούμε να τον προσπεράσουμε, οπότε “πάρε το χρόνο σου” και απόλαυσε το ταξίδι. Συνήθως οι συγγραφείς για να γράψουν ένα βιβλίο έχουν γράψει πριν άλλα τέσσερα. Για να δημιουργηθεί όμως το βιβλίο έπρεπε αναγκαστικά να γράψουν και τις τρεις εκδόσεις. Το ότι δεν μπορούν να γράψουν την τελική έκδοση του βιβλίου από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο οφείλεται καθαρά στις εμπειρίες και στα βιώματα όπου όλα αυτά μας τα αφήνει ο χρόνος. Και αυτό έχει να κάνεις με όλους τους τομείς.

10. «Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις»

Αυτή η φράση ανήκει στον Μαχάτμα Γκάντι και είναι μία από τις αγαπημένες μου. Κύριος παράγοντας των μην πραγματοποιημένων ονείρων θεωρώ πως είναι η δειλία. Αρχικά, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να εκτεθούν, φοβούνται δηλαδή να εκφραστούν δημοσίως και έτσι δεν εξωτερικεύουν ποτέ αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Επί πρόσθετα, νιώθουν πως δεν μπορούν να ξεφύγουν από όσα έχουν διαβάσει ή από όσα έχουν δει ή ακούσει και έτσι δεν ξεκινάνε κάτι νέο. Νομίζουν δηλαδή πως δε θα διαφέρουν από τους προγενέστερούς τους. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις γιατί λείπει από τον κόσμο το δικό σου στίγμα. Κάνε το τώρα!

11. Άκου την καρδιά σου

Και φτάσαμε στο bonus. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι προηγούμενοι λόγοι, μπροστά σε αυτόν δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Όταν κάποιος “ακούει” την καρδιά του δεν θέλει ούτε λόγους, ούτε άρθρα για να κινητοποιηθεί, απλά το κάνει. Υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι τρόποι και τεχνικές για να κάνεις αυτό που αγαπάς, αλλά αυτός είναι ο πιο σημαντικός. Άκου την καρδιά σου και προσπάθησε να πιάσεις τους άλλους “από τον λαιμό”, να τους καταπλήξεις, να νιώθουν την ανάγκη να εξαρτώνται από το έργο σου.

Άκουσα πριν λίγες μέρες ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και πραγματικά ανατρίχιασα, είχε απίστευτη ερμηνεία, απίστευτη μουσική και απίστευτο στίχο. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα λίγο “ψηλότερος” που είχα ακούσει το τραγούδι. Αυτό έγινε γιατί ο τραγουδοποιός είχε καταθέσει μέρος από τη ψυχή του σε αυτό που έκανε. Δεν ασχολούμαι με τη μουσική ή με την ερμηνεία, αλλά η ψυχή που είχε βάλει μέσα στο τραγούδι με επηρέασε τόσο, που ήθελα κι εγώ με αυτά που φτιάχνω να είναι όσο το δυνατόν καλά και να επηρεάζουν τους άλλους θετικά. Η συνέχεια θα φανεί σε εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση