Τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος της Φαιστού θα «ταξιδέψουν» μέχρι τη Μ. Βρετανία, και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ο γλωσσολόγος Γκάρεθ Όουενς θα μας τα αποκαλύψει.
Ο Δίσκος της Φαιστού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο μυστηριώδη ευρήματα της αρχαιότητας• είναι το πιο γνωστό δείγμα της ιερογλυφικής μινωικής γραφής και βρέθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο του ανακτόρου της Φαιστού το 1908. Χρονολογείται στις αρχές των νεοανακτορικών χρόνων και το εκπληκτικό είναι ότι διατηρείται ακέραιος.
Advertisment
Και από τις δύο πλευρές του μπορούμε να δούμε αποτυπωμένα σύμβολα σε σειρές που ακολουθούν σπειροειδή διάταξη, ξεκινώντας από το κέντρο. Έχουν διακριθεί 45 σύμβολα τα οποία επαναλαμβάνονται και σχηματίζουν λέξεις. Οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει πως η αποτύπωσή τους έγινε με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν ακόμη νωπός.
Ο Όουενς είναι γλωσσολόγος και ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής. Τίτλος της ομιλίας είναι «From Linear B to the Phaistos Disk» («Από τη Γραμμική Β στον Δίσκο της Φαιστού»). Σε αυτή θα περιληφθεί μία συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνάς του που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν.
Οι δύο ερευνητές έχουν δηλώσει πως κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν σχεδόν το 99% των συμβόλων. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Όουενς σε διάλεξή του στην Αθήνα, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, «ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.
Advertisment
Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED). Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».