, ,

Έλληνας αστροφυσικός τιμήθηκε με παράσημο για τη συμβολή του στον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων

Ο Δρ. Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, καθηγητής και ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του

Έλληνας αστροφυσικός τιμήθηκε με παράσημο για τη συμβολή του στον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων

Ο Δρ. Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, καθηγητής και ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιστημονική του προσφορά και την ενεργό του συμμετοχή στη διεθνή ερευνητική προσπάθεια εντοπισμού και μελέτης των βαρυτικών κυμάτων.

Ο κ. Κατσαβουνίδης συμμετείχε ενεργά από το 2000 και μετά στη συνεργασία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) και στην ομάδα του καθηγητή Ράινερ Γουάις, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2017 για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, επιβεβαιώνοντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που είχε διατυπώσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από περίπου 100 χρόνια.

Advertisment

Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία κατά την τελετή, θεωρώντας εξαιρετικά τιμητική διάκριση το παράσημο που του δόθηκε. Μάλιστα τόνισε ότι «αφετηρία της ακαδημαϊκής εξέλιξης ήταν το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα οι καθηγητές του στο Τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που τον ενέπνευσαν από τα πρώτα του βήματα», για να φτάσει τελικά να διακριθεί στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα της Καλιφόρνιας (Cal Tech) και της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ο Δρ. Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης μιλώντας για την επιστημονική του αυτή συμβολή παρατήρησε πως «το επίτευγμα αυτό των ανιχνευτών LIGO και η ικανότητα του ανθρώπου να παρατηρεί από εδώ και στο εξής το Σύμπαν, μέσω των βαρυτικών κυμάτων, παρομοιάζεται με το ξεκίνημα της παραδοσιακής αστρονομίας όταν ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιο του στον ουρανό και παρατήρησε το ηλιακό μας σύστημα 400 χρόνια πριν. Η επανάσταση στην εξερεύνηση και η γνώση για το Σύμπαν που θα φέρουν τα βαρυτικά κύματα και οι ανιχνευτές τους θα είναι εφάμιλλη αυτής που έφεραν τα τηλεσκόπια και οι ανακαλύψεις του Γαλιλαίου».

Ύστερα δήλωσε πως «αυτή η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει και οι, μέχρι τώρα, ανακαλύψεις έχουν φωτίσει τη γνώση μας για τη γενική θεωρία της σχετικότητας, για το ρυθμό με τον οποίο επεκτείνεται το σύμπαν, για το πώς δημιουργούνται, εξελίσσονται και συγκρούονται μελανές οπές, καθώς και αστέρες νετρονίων, ενώ παράλληλα δίνονται απαντήσεις σε θεμελιώδη επιστημονικά ερωτήματα ως προς τον τρόπο σχηματισμού βαρέων μετάλλων στο Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων του χρυσού και της πλατίνας».

Advertisment

Ο κ. Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, εκπροσώπησε την Ελληνική Πολιτεία και επέδωσε στον κ. Κατσαβουνίδη το παράσημο και το υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Δίπλωμα δηλώνοντας πως μέσω αυτής της βράβευσης αναγνωρίζεται η ιδιαίτερη αυτή συμβολή στην επιστήμη, η οποία θα ενθαρρύνει και άλλους Έλληνες να διαπρέψουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση