Κρύσταλλοι: Οι «βιταμίνες» της γης – Συνέντευξη με την ολιστική θεραπεύτρια Shakila Ιωάννα Μπράτη

Η Ιωάννα Shakila Μπράτη ασχολείται με τη διδασκαλία και την πρακτική Ολιστικών ενεργειακών θεραπειών για πάνω από 20 έτη. Από το 1987 άρχισε την

Κρύσταλλοι: Οι «βιταμίνες» της γης - Συνέντευξη με την ολιστική θεραπεύτρια Shakila Ιωάννα Μπράτη

Η Ιωάννα Shakila Μπράτη ασχολείται με τη διδασκαλία και την πρακτική Ολιστικών ενεργειακών θεραπειών για πάνω από 20 έτη. Από το 1987 άρχισε την ενασχόλησή της με τους κρυστάλλους ενώ από το 1991 ασχολείται επαγγελματικά με την κρυσταλλοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω στην Κρυσταλλοθεραπεία και τη γενικότερη πρακτική Ολιστικών ενεργειακών θεραπειών και Σαμανισμού, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η Εναλλακτική Δράση, με αφορμή την πραγματοποίηση κύκλου σεμιναρίων και πλήρους εκπαίδευσης στην Κρυσταλλοθεραπεία και στις Ολιστικές Θεραπείες, υπέβαλε ορισμένες ερωτήσεις στην κα Μπράτη και εκείνη μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις της για τη δύναμη των κρυστάλλων, την ιστορία τους και για τη λειτουργία της κρυσταλλοθεραπείας.

Advertisment

Κυρία Μπράτη, πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να γίνει κάπως περίπλοκη – αλλά αυτή είναι και η γοητεία της Γης! Εξαρτάται από τα ορυκτά στα οποία αναφερόμαστε. Μερικοί κρύσταλλοι σχηματίζονται με μαγματικές και μεταμορφικές διεργασίες, προκαλώντας το σχηματισμό μεγάλων μαζών κρυσταλλικού βράχου. Η συντριπτική πλειοψηφία των πυριγενών πετρωμάτων σχηματίζεται από λιωμένο μάγμα – λάβα – και ο βαθμός κρυστάλλωσης εξαρτάται κυρίως από τις συνθήκες υπό τις οποίες στερεοποιήθηκε. Τέτοιες πέτρες όπως ο γρανίτης, που έχουν κρυώσει πολύ αργά και υπό μεγάλες πιέσεις, έχουν κρυσταλλωθεί πλήρως.

Πολλά είδη προέρχονται από λάβα που χύθηκε στην επιφάνεια και ψύχθηκε πολύ γρήγορα – σε αυτή την τελευταία ομάδα μια μικρή ποσότητα άμορφης ή υαλώδους ύλης σχηματίζει ορυκτά όπως ο οψιδιανός. Άλλοι κρυσταλλικοί βράχοι, οι μεταμορφωμένοι βράχοι, όπως μάρμαρα, μαρμαρυγία και χαλαζίτες, ανακρυσταλλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι ήταν αρχικά θραυστά πετρώματα όπως ασβεστόλιθος, σχιστόλιθος και ψαμμίτης μεταφερμένα σε ποσότητα νερού, που οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης έχουν ενεργήσει πάνω τους, διαγράφοντας τις αρχικές δομές τους και προκαλώντας ανακρυστάλλωση. Άλλοι βράχοι κρυστάλλων σχηματίστηκαν από την καθίζηση από υγρά, συνήθως νερό, για να σχηματίσουν κοχύλια ή φλέβες χαλαζία. Τα εκχυλίσματα όπως ο χαλίτης (ορυκτό αλάτι), ο γύψος και ορισμένοι ασβεστόλιθοι έχουν εναποτεθεί από το υδατικό διάλυμα, κυρίως εξαιτίας της εξάτμισης σε ξηρά κλίματα.

Τι είναι η κρυσταλλοθεραπεία;

Η θεραπευτική Τέχνη της Κρυσταλλοθεραπείας βασίζεται στη διαπιστωμένη, ευεργετική δόνηση των κρυστάλλων και των ορυκτών σε διάφορες συχνότητες, που συμφωνούν με αυτή του ανθρώπινου σώματος, όπως και των πιο λεπτοφυών ενεργειακών πεδίων του. Η ιστορία της είναι μεγάλη και τα οφέλη της πολλά και ποικίλα. Καθώς η γη παρουσιάζει έναν εξαιρετικό ορυκτό πλούτο, οι επιλογές ενός εγκεκριμένου θεραπευτή, μέσα από τους συνδυασμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει, είναι άπειρες και μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις εκδήλωσης δυσαρμονίας.

Advertisment

Πώς λειτουργεί η κρυσταλλοθεραπεία;

Το κάθε εσωτερικό όργανο, το κάθε συναίσθημα, όπως και η κάθε πάθηση, πάλλονται σε μία δική τους, ιδιαίτερη προσωπική δόνηση. Μέσα από τους συνδυασμούς των ορυκτών που μπορούμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να παράγουμε ένα ενεργειακό ίαμα, το οποίο θα εξισορροπήσει την οποιαδήποτε δυσαρμονία μπορεί να συναντήσουμε σε κάθε από αυτά.

Έχουμε αναφορές κατά το παρελθόν για τη χρήση των κρυστάλλων ως θεραπευτική μέθοδο;

Η δύναμη των κρυστάλλων δεν είναι κάτι που εξερευνάται αυτήν την εποχή. Δεν είναι μια μόδα new age. Είναι ίσως από τις πιο αρχαίες μορφές θεραπείας, προστασίας και προσφοράς. Από τη νεολιθική περίοδο είχαν βρεθεί ορυκτά που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους ανθρώπους που τους βοηθούσαν να επιβιώσουν εφόσον μεταμορφώθηκαν για αυτούς σε λεπίδες, βελόνες, βέλη, λόγχες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ταξιδεύοντας μες στους αιώνες άρχισαν να μεταμορφώνονται όπως και ο άνθρωπος παρέχοντας ουσιαστικά και σιωπηλά τη πολύτιμη βοήθειά τους στην εξελικτική μας πορεία.

Τα πρώτα εργαλεία από πέτρα εμφανίσθηκαν πριν 2 – 2.5 εκατομμύρια χρόνια, υπολογίζεται πως πριν από περίπου 300.000 χρόνια ξεκίνησε η εξόρυξη του πυρόλιθου που χρησιμοποιήθηκε για εργαλεία. Και αυτό ήταν η αρχή της κοινής μας πορείας. Άπειρες οι εμφανίσεις τους σε διάφορες φυλές με διαφορετικές μορφές και τρόπους παρουσίας. Aς ρίξουμε μια μάτια στην ιστορία:

Προϊστορική περίοδος: φυλακτά και κοσμήματα σε τάφους

Αρχαία Αίγυπτος: Ένας ιερογλυφικός πάπυρος από το 2000 π.Χ. αναφέρει μια ιατρική θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα κρύσταλλο, και πολλά κείμενα από το 1500 π.χ. που αναφέρονται σε συνταγές με κρυστάλλους. Ο Λάπις Λάζουλι ήταν μια βασιλική πέτρα, την χρησιμοποιούσαν συχνά σε μορφή σκόνης για να γίνει ένα κατάπλασμα που το έτριβαν στην κορυφή του κεφαλιού. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι καθώς στέγνωνε απορροφούσε όλες τις πνευματικές ακαθαρσίες. Οι Φαραώ έντυναν το εσωτερικό μέρος του στέμματος με μαλαχίτη, έχοντας την πεποίθηση πως θα τους βοηθούσε να κυβερνήσουν με σύνεση. Σε μορφή σκόνης τον χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν την κακή όραση και να αναπτύξουν την διόραση.

Πολλά άλλα ορυκτά βρέθηκαν στους τάφους, συμπεριλαμβανομένων των κορνεόλη, τιρκουάζ και μάτι της τίγρης τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτά. Οι αρχικοί άποικοι της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής χρησιμοποίησαν ευρέως κρυστάλλους χαλαζία όπως και οψιδιανό για την πνευματική τους ανάπτυξη καθώς επίσης για τελετουργικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι Μάγια χρησιμοποιούσαν μαχαίρι οψιδιανού για τις τελετουργίες τους, και πάρα πολλές άλλες φυλές το χρησιμοποιούσαν για να αναπτύξουν την διόραση με διάφορες μορφές και τρόπους όπως ως καθρέφτη. Επίσης στην φυλή των Μάγια χρησιμοποιούσαν κρύσταλλο χαλαζία για να κάνουν διάγνωση και θεραπεία. Οι Μεξικάνοι χρησιμοποιούσαν καθρέπτη από σιδηροπυρίτη για πρακτικούς και τελετουργικούς σκοπούς. Σε κάποιες φυλές του Μεξικού υπήρχε η πεποίθηση πως όσοι ζούσαν μια ζωή με αρετή, η ψυχή τους θα μεταφερόταν σε κρυστάλλους.

Κίνα και Ιαπωνία

Οι σφαίρες από κρυστάλλους χαλαζία θεωρούσαν ότι αντιπροσώπευαν την καρδιά ή την ουσία του δράκου, αξιοσέβαστος τίτλος εφόσον οι δράκοι στην Άπω Ανατολή αντιπροσώπευαν τη σοφία. Ένα ακόμα ορυκτό που έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με την ανατολή είναι ο νεφρίτης που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την κατασκευή φυλακτών. Το περιέγραφαν συχνά ως την συμπυκνωμένη ουσία της αγάπης. Στο Θιβέτ πίστευαν ότι το τιρκουάζ συνδέει τον ουρανό με τη γη αλλά και ότι αντιπροσωπεύει το Θείο.

Ινδία

Στην Ινδία έχουν βρεθεί αστρολογικά έγραφα που έχουν συνταχθεί ήδη από το 400 π.Χ. Περιέχουν λεπτομερείς παρατηρήσεις σχετικά με τη δύναμη των διαφόρων ορυκτών για να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από δυσαρμονικές πλανητικές θέσεις. Η Αγιουρβέδα, μια από τις πιο αρχαίες μεθόδους ιατρικής, χρησιμοποιούσε κατά κόρον ορυκτά με διάφορους τρόπους όπως τριμμένα σε κατάπλασμα, τεράστιο υλικό όμως έχει βρεθεί και για την εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων με τη χρήση ορυκτών. Το ρουμπίνι κατέχει μια υψηλή θέση στην Ινδική κουλτούρα καθώς ονομάζεται ο βασιλιάς τον πολυτίμων λίθων. Η φεγγαρόπετρα θεωρούσαν πως δυνάμωνε την πνευματικότητα και για τον όνυχα πως ελευθερώνει από παλιούς δεσμούς.

Εκτός από αναφορές στο παρελθόν, υπάρχουν σύγχρονες μελέτες ή έρευνες που να συνδέουν τους κρυστάλλους με κάποια θεραπευτική διαδικασία;

Γι’ αυτό το ερώτημα, θα σας παραπέμψω στις έρευνες των Marcel Vogel και Michael Geiger. Ο Vogel μελέτησε τις πιθανές ιδιότητες των κρυστάλλων μέσα από πειραματισμό, με έμφαση στη γεωμετρική διάταξη ειδικά των κρυστάλλων Χαλαζία. Μέσα από εκτενή έρευνα, κατέληξε στη συγγραφή του έργου του «Luminescence in Liquids and Solids and Their Practical Application». Το έργο του συνοψίζεται στην εξής φράση: «Ο κρύσταλλος είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο του οποίου η εσωτερική δομή παρουσιάζει μια αποκρυσταλλωμένη κατάσταση τελειότητας και ισορροπίας. Όταν είναι ακριβώς κομμένο στη σωστή γεωμετρική μορφή και όταν το ανθρώπινο μυαλό μπαίνει σε σχέση με τη δομική του τελειότητα στη δόνηση της αγάπης, ο κρύσταλλος εκπέμπει μια δόνηση που επεκτείνει και ενισχύει τη δύναμη και την κατανόηση του μυαλού του χρήστη. Η έντονη ιδέα οπτικοποιημένη, ενισχύεται».

Ο Geiger παρουσίασε τις μελέτες του στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Crystal Visions». Σε αυτό, ο Michael Gienger, ο οποίος είχε σπουδάσει κρυστάλλους για πάνω από 25 χρόνια, και άλλοι, έδωσαν πρώτα πληροφορίες σχετικά με τη μυθολογία πίσω από τους κρυστάλλους, προτού ξεκινήσουν να αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι οι κρύσταλλοι έχουν πράγματι θεραπευτική επίδραση στον άνθρωπο και κυρίως στο ενεργειακό τους πεδίο. Το έκαναν αυτό συνδέοντας τους ανθρώπους με έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα λογισμικού που μετρά τις αλλαγές στο ενεργειακό πεδίο του θέματος σε πραγματικό χρόνο. Η επίδειξη δείχνει σαφώς τις αλλαγές που έγιναν στο αυρικό πεδίο (αύρα) απλά τοποθετώντας ένα κρύσταλλο στο πίσω μέρος του χεριού κάποιου.

Εφαρμόζετε έναν συνδυασμό κρυσταλλοθεραπείας με βελονισμό. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;

Τα βελονιστικά σημεία, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, είναι στην πραγματικότητα μικρές δίνες ενέργειας επάνω στο σώμα, όπως και τα γνωστά από την Ινδουιστική παράδοση, ενεργειακά κέντρα. Κατανοώντας ότι τα ορυκτά έχουν υψηλή ενέργεια που μπορεί να τονώσει, εξισορροπήσει και αποφορτίσει, όταν τοποθετηθούν επάνω σε βελονιστικά σημεία, η ενέργεια των ορυκτών μεταφέρεται από τη δίνη των σημείων στον πυρήνα τους και τα εμποτίζει με τις ποιότητες που έχουν ανάγκη, εισχωρώντας στο σύστημα.

Τι θα είναι σε θέση να κάνει ο σπουδαστής με το πέρας της εκπαίδευσης που προσφέρετε;

Ο σπουδαστής, με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων κρυσταλλοθεραπείας, είναι σε θέση να διαγνώσει την παθολογία στα ενεργειακά κέντρα και θα έχει στα χέρια του τη γνώση πολλών τεχνικών, από τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει, ώστε να βοηθήσει το θεραπευόμενό του με την κατάλληλη. Ο λόγος που συσχετίζω τους κρυστάλλους και τα ορυκτά με διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, όπως η μάλαξη και η ηχοθεραπεία για παράδειγμα, είναι γιατί ο κάθε θεραπευόμενος έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία: κάποιος μπορεί να έχει ανάγκη να αποφορτιστεί από ένα σωματικό πόνο, που είναι μεν το αποτέλεσμα κάποιας αιτίας, αλλά χρειάζεται να εξαλειφθεί σαν σύμπτωμα, πριν προχωρήσει στην εμβάθυνση και τη λύση της αιτίας που βρίσκεται πίσω του. Ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει πολλές δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να αφουγκραστεί και να συντροφεύσει το θεραπευόμενό του στο ταξίδι του προς την ίαση.

Ποιον κρύσταλλο αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Για να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύομαι πολύ να διαλέξω. Αγαπώ όλα τα ορυκτά με τα οποία εργάζομαι. Ο κρύσταλλος Χαλαζίας, όμως, είναι μία ιδιαίτερη αγάπη, καθώς το θεραπευτικό του εύρος είναι τεράστιο.

Συνδεόμαστε ιδιαίτερα με κάποιους συγκεκριμένους κρυστάλλους σε σχέση με άλλους; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να βρούμε αυτόν τον κρύσταλλο που μας ταιριάζει περισσότερο;

Κάθε εποχή εμπεριέχει μικρούς ή μεγάλους κύκλους στην ύπαρξή μας. Ανάλογα προς τις ανάγκες που προκύπτουν από την ψυχολογική, συναισθηματική ή ακόμα και φυσική μας κατάσταση, δημιουργείται μία εσωτερική παρότρυνση από το σύστημά μας για σύνδεση με συγκεκριμένες ενέργειες και ποιότητες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ορυκτά. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, όταν υπάρχει η έλλειψη μίας βιταμίνης, την ενστικτώδη ανάγκη που παρουσιάζεται για μία τροφή που την περιέχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ορυκτά, σε ενεργειακό επίπεδο.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την εκπαίδευση που παραδίδετε και τι θα λάβει ο σπουδαστής/συμμετέχων σε αυτή;

Το μόνο που μπορώ να κάνω για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, είναι να σας δώσω μία ιδέα από την ύλη που παραδίδω, ώστε να εμπνεύσει από μόνη της τους επίδοξους σπουδαστές. Έχει δομηθεί από τη μακροχρόνια εμπειρία μου ως θεραπεύτρια, όπως και από πολλές και ποικίλες σπουδές που έχω λάβει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κυρίως, όμως, έχει δομηθεί με μία τεράστια αγάπη και μέριμνα για τον άνθρωπο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανατριχιαστικοί «οδηγοί για sextortion» διαθέσιμοι προς πώληση στα social media | Tι αποκάλυψε έρευνα του BBC
Δ. Αθηναίων: Γλυπτό με τίτλο «Δέντρο των Ψυχών» για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών
Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!
Ενδοοικογενειακή βία: 315 συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία την εβδομάδα από 13 έως 19 Μαΐου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση