,

Λύκος: Τι είναι και ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Ο λύκος (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδραστηριοποιείται και επιτίθεται στον φυσιολογικό υγιή ιστό. Δεν πρόκειται

Λύκος: Τι είναι και ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Ο λύκος (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδραστηριοποιείται και επιτίθεται στον φυσιολογικό υγιή ιστό. Δεν πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια, δεν μπορεί δηλαδή να μεταδοθεί σε άλλο άνθρωπο με κανένα τρόπο. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, γυναίκες με λύκο έχουν περάσει στα παιδιά τους τη νόσο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται και υποχωρούν, δηλαδή υπάρχουν φάσεις έξαρσης. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ακόμα πότε θα υπάρξει έξαρση της νόσου, μπορούμε να έχουμε στο νου μας πιθανά συμπτώματα που είναι εντοπίσιμα.

Advertisment

6 βασικά συμπτώματα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου

1. Εξανθήματα

Ένα από τα πιο ορατά συμπτώματα του λύκου είναι τα εξανθήματα που εμφανίζονται γύρω από τη μύτη και στα δύο μάγουλα. Σχεδόν το 50% των ατόμων με λύκο εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από έκθεση στο φως του ήλιου. Ορισμένες φορές εμφανίζεται πριν από μια έξαρση. Κάποιοι εμφανίζουν εξανθήματα και σε άλλα σημεία του σώματος.

2. Κόπωση

Σχεδόν το 90% των ασθενών με λύκο εμφανίζουν ένα επίπεδο κόπωσης. Ο μεσημεριανός σύντομος ύπνος διευκολύνει κάποια άτομα, αλλά μπορεί και να προκαλέσει νυχτερινή αϋπνία.

3. Νεφρικές φλεγμονές

Τα άτομα με λύκο μπορεί να εμφανίσουν νεφρίτιδα. Οι φλεγμονές δυσκολεύουν τους νεφρούς να φιλτράρουν τις τοξίνες και να τις απομακρύνουν από το αίμα. Η νεφρίτιδα συνήθως ξεκινά μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια του λύκου. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πρήξιμο στα πόδια, υπέρταση, σκούρα ούρα, συχνοουρία και πόνος.

Advertisment

4. Πόνος στις αρθρώσεις

Οι φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκαμψία και ορατό πρήξιμο στις αρθρώσεις, ειδικά το πρωί. Στην αρχή μπορεί το πρόβλημα να είναι ήπιο αλλά σταδιακά γίνεται πιο εμφανές.

5. Σύγχυση

Ο λύκος επηρεάζει και το νευρικό σύστημα και έτσι συχνά επηρεάζει γνωστικές ικανότητες όπως προβλήματα μνήμης και σύγχυση. Συχνά, η διάθεση μεταβάλλεται και το άτομο δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Γι’ αυτό το λόγο προκαλείται έντονο άγχος και πονοκέφαλος.

6. Δυσκολία στην αναπνοή

Οι φλεγμονές μπορεί να αναπτυχθούν και στους πνεύμονες, καθώς προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων. Αυτό προκαλεί διαρροή υγρού, το οποίο περιβάλλει τους πνεύμονες και έτσι προκαλείται δύσπνοια. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στην καρδιά και έτσι να προκληθεί πόνος στο στήθος.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/expert-answers/lupus/faq-20058011

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/expert-answers/lupus/faq-20058374

https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus-affects-body/skin-lupus

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση