H σημασία των προτύπων μέσα από το έργο του Καζαντζάκη και τι μπορούμε να διδαχτούμε από αυτά

Ο θαυμασμός και το δέος που ένιωθε ο Καζαντζάκης για διάφορα πρόσωπα και πρότυπα συμπεριφοράς γίνονται εύκολα αντιληπτά στο έργο του. Ίσως η προσπάθεια

H σημασία των προτύπων μέσα από το έργο του Καζαντζάκη και τι μπορούμε να διδαχτούμε από αυτά

Ο θαυμασμός και το δέος που ένιωθε ο Καζαντζάκης για διάφορα πρόσωπα και πρότυπα συμπεριφοράς γίνονται εύκολα αντιληπτά στο έργο του. Ίσως η προσπάθεια και το απωθημένο να μπορέσει να γίνει ένας άλλος με στοιχεία και ιδιότητες που ήθελε, έκαναν τον Καζαντζάκη μέσα από το έργο του να προβάλλει και να «θεοποιεί» πολλές φορές ήρωές του υποδεικνύοντας την αντίθεση που έφεραν με τον ίδιο. Ο Ζορμπάς και ο Καπετάν Μιχάλης είναι ήρωες που γίνονται πρότυπα και πλάθονται ως πορτρέτα σωστής συμπεριφοράς.

Τα άτομα που ασκούν επίδραση στη ζωή μας, επειδή εμείς το έχουμε καθορίσει έτσι, μπορεί να έχουν καθοριστικές συνέπειες για τις επιλογές μας, τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που ενεργούμε. Συντελούν ως διαρκή πηγή έμπνευσης και προόδου.

Advertisment

Κάθε άνθρωπος στην προσπάθειά του να βρει κοινό έδαφος και χειροπιαστά παραδείγματα ανθρώπων με κοινό όραμα και στόχους μιμείται μορφές που σέβεται και θαυμάζει. Πρόσωπα που είναι καταξιωμένα στη συνείδησή του έχουν μεγάλο συντελεστή στη διαμόρφωσή του. Το στοίχημα εδώ εγγυάται στο αν αυτά τα είδωλα υιοθετούνται με γνώμονα τα πραγματικά θέλω του ανθρώπου και όχι υποσυνείδητα μέσω κοινωνικών πρέπει και περιορισμών που επιβάλλονται από τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό της κάθε εποχής.

Ο Ν. Καζαντζάκης μέσα από το έργο του υιοθετεί πρότυπα διαφορετικά, ιδιαίτερα και συχνά πέρα από τα καλούπια και τους συμβιβασμούς της εποχής τους. Επιλέγει πρόσωπα ασυμβίβαστα, αυθόρμητα, εγκάρδια, τολμηρά που πιστεύουν σε κάτι: είτε στο αδύνατο, είτε σε έναν ανώτερο ον, είτε στον εαυτό τους, είτε στον αυθορμητισμό είτε στη ζωή είτε ακόμα στο θάνατο.

Κάθε πρότυπο που επιλέγουμε πρέπει να είναι αρωγός στη δημιουργία ολοκληρωμένης ανεξάρτητης και ξεχωριστής προσωπικότητας σύμφωνα με τα θέλω, τις αξίες και τα όνειρά μας. Τα πραγματικά πρότυπα άλλωστε φροντίζουν να μην τυποποιούν και αφανίζουν την ιδιαίτερη παλέτα χρωμάτων κάθε ανθρώπου.

Advertisment

Αντιθέτως, ενθαρρύνουν την κριτική θεώρηση των ενεργειών τους από τους ακολούθους, ξέρουν πως έχουν και αρνητικά στοιχεία και υπακούν στη θέληση των followers να ακολουθήσουν αυτά που αυτοί θεωρούν σωστά. Δεν επιβάλλουν δικτατορικά. Κάποια πρακτικά tips κατά την υιοθέτηση προτύπων μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

– Ξεκινήστε με τα βαθύτερα θέλω σας. Οραματιστείτε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε και ιεραρχήστε τις αξίες σας. Μην κάνετε εκπτώσεις στο μεγαλείο της ιδανικής σας ζωής. Πιστέψτε και διεκδικήστε.

– Αφήστε ανοιχτή τη σκέψη και την καρδιά σας και αναζητήστε κάποιο πρότυπο που σας εμπνέει. Τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά. Πρέπει να νιώσετε την ανατριχίλα όταν μιλά και να μείνετε έκπληκτοι αναλύοντας τη σκέψη του.

– Τα πρότυπα μπορεί να προέρχονται από διάφορους χώρους όπως η εργασία, η οικογένεια, οι φίλοι, η τοπική κοινότητα κτλ. Μην περιορίζετε τη δεξαμενή προτύπων μόνο στα ευρέως αναγνωρισμένα πρότυπα.

– Τα πρότυπα αλλάζουν στη διάρκεια της ζωής. Άλλα γοητεύουν και άλλα απογοητεύουν. Είναι απολύτως συνετό αυτό που σας ενέπνεε σε κάποιον άνθρωπο να μην ισχύει πια.

Γιώργος Σιούτζος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση