Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη: εντόπισε απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη, ηλικίας 2.1 δισεκατομμυρίων ετών. Η ανακάλυψη έγινε

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη: εντόπισε απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη, ηλικίας 2.1 δισεκατομμυρίων ετών.

Η ανακάλυψη έγινε στην Γκαμπόν της Αφρικής και στην ίδια περιοχή είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν οι αρχαιότεροι πολυκύτταροι οργανισμοί του πλανήτη μας. Η ίδια, λοιπόν, επιστημονική ομάδα, λίγα χρόνια αργότερα, αποκαλύπτει πως η ζωή σε εκείνη την περιοχή έπαψε να είναι στατική. Αυτή η αλλαγή έγινε στη θάλασσα με τη μορφή μονοκύτταρων οργανισμών, πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, πολύ αργότερα κατάφερε να αποκτήσει τη δύναμη να κινηθεί από ένα σημείο σε ένα άλλο.

Advertisment

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Αμπντεραζάκ Ελ Αλμπανί του Ινστιτούτου Χημείας του Πανεπιστημίου του Πουατιέ και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μερικοί από αυτούς τους οργανισμούς που βρίσκονται σε ρηχό και ήρεμο σημείο της θάλασσας κατάφεραν να αποκτήσουν την ικανότητα να κινούνται μόνοι τους στις λάσπες του βυθού ώστε να αναζητήσουν τροφή.

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα με τα αρχαιότερα ίχνη κινητικότητας στη Γη

Advertisment

Τα ίχνη που εντοπίστηκαν σε ιζηματογενή πετρώματα, είναι ελικοειδή και σωληνοειδή, με διάμετρο έως έξι χιλιοστών και μήκος έως 170 χιλιοστών. Η χημική ανάλυσή τους έδειξε ότι έχουν βιολογική και όχι γεωλογική προέλευση, ενώ δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή με την εναπόθεση του ιζήματος στο βυθό.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη ιχνών ζωής πριν από 2.1 δισεκατομμύρια χρόνια εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακριβή ιστορία ζωής του πλανήτη μας. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η κινητικότητα αυτή ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που όμως δεν είχε συνέχεια και διεκόπη όταν μειώθηκε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας πριν από 2,08 δισεκατομμύρια χρόνια ή αν αποτελεί μία από τις πρώτες απόπειρες για την εξέλιξη της ζωής.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η πιο πολύπλοκη μορφή ζωής υπήρξε πριν από περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια. Τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα εμφανίσθηκαν πριν περίπου 525 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι πριν 230 εκατ. χρόνια και ο Homo sapiens πριν από μόλις 300.000 χρόνια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση