, ,

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία

Η Τζάνετ Όσμπορν 80 ετών από την Οξφόρδη ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ηλικιακής

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία

Η Τζάνετ Όσμπορν 80 ετών από την Οξφόρδη ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ηλικιακής ωχράς κηλίδας.

Η ωχρά κηλίδα αποτελεί τη συχνότερη μορφή απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους. Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Χρησιμεύει στην κεντρική όραση προκειμένου να βλέπετε τα αντικείμενα που βρίσκονται ευθεία. Όταν η ωχρά κηλίδα καταστραφεί, περιορίζεται σοβαρά η ικανότητα της κεντρικής όρασης. Καθώς η AMD εξελίσσεται, εμφανίζεται μια θολή περιοχή κοντά στο κέντρο της όρασής σας.

Advertisment

Τα αντικείμενα μπορεί να μην φαίνονται τόσο καθαρά ή φωτεινά όσο παλαιοτέρα, ενώ τα χρώματα φαίνονται ξεθωριασμένα. Η απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να σας δυσκολέψει με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως η αναγνώριση προσώπων, η ανάγνωση, η οδήγηση, η εργασία, το μαγείρεμα ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπερτ ΜαΚΛάρεν, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπερτ ΜαΚΛάρεν, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Telegraph, σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, έκαναν τοπική αναισθησία στο πίσω μέρος του αριστερού ματιού της ασθενούς και εισήγαγαν ένα συνθετικό γονίδιο, ώστε να καταφέρουν να διορθώσουν μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί η νόσος και η οποία προκαλεί τη σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης.

Αν η θεραπεία αποδειχθεί επιτυχημένη, δεν θα χρειασθεί να επαναληφθεί, καθώς τα αποτελέσματά της θα είναι μόνιμα. Η πρώτη αυτή γονιδιακή θεραπεία έγινε στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης Focus, που υποστηρίζεται από τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gyroscope Therapeutics και θα γίνει πιλοτικά σε δέκα ασθενείς συνολικά.

Advertisment

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς παράγει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών που στόχος τους είναι να καταπολεμήσουν βακτήρια. Όμως ύστερα καταλήγουν να καταστρέφουν κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού.

«Στόχος της γονιδιακής θεραπείας είναι να «απενεργοποιήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο στο πίσω μέρος του ματιού και ελπίζουμε ότι στο μέλλον αυτό θα επιβραδύνει την επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», δήλωσε ο δρ ΜακΛάρεν. Και πρόσθεσε, «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τους ανθρώπους με ξηρά ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση