, ,

Η NASA ανακάλυψε τρεις νέους κοντινούς εξωπλανήτες

Η NASA ανακάλυψε τρεις νέους πλανήτες – συμπεριλαμβανομένου ενός νέου «κόσμου» που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι μυστηριώδεις πλανήτες, μέρος του συστήματος TOI-270 είναι ένα

Η NASA ανακάλυψε τρεις νέους κοντινούς εξωπλανήτες

Η NASA ανακάλυψε τρεις νέους πλανήτες – συμπεριλαμβανομένου ενός νέου «κόσμου» που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι μυστηριώδεις πλανήτες, μέρος του συστήματος TOI-270 είναι ένα πολύτιμο δώρο για τους ερευνητές που αναζητούν εξωγήινη ζωή. Οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από ένα άστρο σε απόσταση μόλις 73 ετών φωτός από τη Γη. Συγκαταλέγονται στους πιο κοντινούς εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και είναι από τους μικρότερους.

Ανακαλύφθηκαν από το τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) που ανήκει στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Στόχος του τηλεσκόπιου είναι να αναζητά στο σύμπαν άστρα και πλανήτες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την εξωγήινη ζωή.

Advertisment

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ένας από τους τρεις πλανήτες προσδιορίστηκε από τους επιστήμονες ως υπερ-Γη, καθώς είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας. Οι άλλοι δύο είναι αέριοι πλανήτες και έχουν περίπου το μισό μέγεθος του Ποσειδώνα.

Η NASA ανακάλυψε τρεις νέους κοντινούς εξωπλανήτες

Η υπερ-Γη όπως ονομάζεται μέχρι στιγμής είναι ο πιο μακρινός εξωπλανήτης σε σχέση με το άστρο τους και φαίνεται ότι διαθέτει μια ατμόσφαιρα, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει θεωρητικά κάποια μορφή ζωής. Ωστόσο, η ατμόσφαιρά του εκτιμάται ότι είναι αρκετά πυκνή και αυτό σημαίνει ότι αποθηκεύει πολύ θερμότητα, θερμαίνοντας έτσι και την επιφάνειά του.

Advertisment

Το νέο αυτό σύστημα θα επιτρέψει στου αστρονόμους να μελετήσουν τη «χαμένη σύνδεση» ανάμεσα στην υπερ-Γη και στους μικρούς αέριους πλανήτες, επειδή και οι τρεις διαμορφώθηκαν στο ίδιο σύστημα, κάτι που έχει συμβεί και σε εμάς.

Το άστρο ΤΟΙ-270 φαίνεται στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου της Γης και είναι ένας «ηλικιωμένος μικρός νάνος, αρκετά φωτεινός, σχετικά ψυχρός (εκπέμπει περίπου τη μισή θερμότητα του Ήλιου) και ήσυχος.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, το ΤΟΙ-270 είναι μια πραγματική Disneyland για την εξωπλανητική επιστήμη και ένα από τα κύρια συστήματα που είχε σχεδιαστεί να εξερευνήσει το TESS. Προσθέτουν πως υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω ακόμα που πρόκειται να εξερευνηθούν και αυτό σημαίνει ότι οι εκπλήξεις θα είναι ακόμα περισσότερες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση