Τα καθαριστικά του σπιτιού, οι μπογιές και τα αρώματα έχουν γίνει σημαντικές πηγές αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ οι αυστηροί έλεγχοι στα οχήματα έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων στους δρόμους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αμερικάνοι ερευνητές διερεύνησαν τα επίπεδα των συνθετικών «πτητικών οργανικών ουσιών», ή αλλιώς των VOCs στον αέρα του Λος Άντζελες και βρήκαν ότι οι εκπομπές χημικών ουσιών από προϊόντα καθαρισμού που προέρχονται από πετρέλαιο βρίσκονταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνες των οχημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο ολοκληρωμένη μελέτη λαμβάνει χώρα σε σχέση με την εσωτερική ρύπανση από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Οι ενδείξεις που εντόπισαν οι ερευνητές δείχνουν ότι πολλές από αυτές τις ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα του σπιτιού, ξεφεύγουν από τους τέσσερις τοίχους του και καταλήγουν στο περιβάλλον, όπου τελικά συμβάλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η επίκουρη καθηγήτρια και υπεύθυνη της έρευνας Μαρίνα Βανς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επισημαίνει ότι «Αρκεί να φτιάξει κανείς ένα τοστ για να αυξηθούν τα επίπεδα των σωματιδίων πολύ περισσότερο του αναμενομένου». Το ψήσιμο κρέατος και λαχανικών σε κουζίνα με αέριο υπολογίστηκε πως απελευθερώνει τόσο μεγάλο αριθμό σωματιδίων που ο αέρας του σπιτιού να επιβαρυνθεί περισσότερο και από το Δελχί της Ινδίας (την έκτη πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως).

Αυτή η «σοκαριστική» αύξηση της εσωτερικής ρύπανσης μετά από μαγείρεμα μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Οι ουσίες, οι οποίες εξετάστηκαν συνεισφέρουν σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, αντιδρούν με άλλα χημικά και παράγουν τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5. Αυτά διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, επιβαρύνοντας διάφορα όργανα (εγκέφαλο, ήπαρ κλπ.), προκαλώντας παθήσεις των πνευμόνων, καρδιοπάθειες• έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να επιδεινώσουν ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το επίπεδο των σωματιδίων ΡΜ2,5 δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών, το ψήσιμο ενός τοστ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των σωματιδίων αυτών σε 30 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.

Τα σωματίδια αυτά φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τη φλόγα του αερίου, τα λίπη, τα μαγειρικά έλαια, τα υπολείμματα λιπών στο φούρνο, τα μαγειρικά σκεύη, ακόμα και το δέρμα του ατόμου που μαγειρεύει. Φυσικά, στους ενόχους συμπεριλαμβάνονται και τα καθαριστικά, χημικά προϊόντα που ενίοτε χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτή η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική επειδή μας δείχνει ότι η οικιακή χρήση των VOCs αρχίζει να κυριαρχεί, εκτοπίζοντας τις παραδοσιακές πηγές ρύπανσης (όπως το αυτοκίνητο και η βιομηχανία). Είναι μια πρόκληση, λοιπόν, για τις κυβερνήσεις να πιέσουν για αλλαγή των συστατικών των καθαριστικών προϊόντων και όχι μόνο, κάτι που συχνά δεν ελέγχεται στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε