,

Χαβάη: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος σε άτομα κάτω των 100 ετών!

Η κυβέρνηση της Χαβάης σκέφτεται σοβαρά έναν περίεργο τρόπο, για να μειώσει δραστικά το ποσοστό των πολιτών που καπνίζει. Σε έναν νέο νόμο, που

Χαβάη: Πρόταση για απαγόρευση καπνίσματος σε άτομα κάτω των 100 ετών!

Η κυβέρνηση της Χαβάης σκέφτεται σοβαρά έναν περίεργο τρόπο, για να μειώσει δραστικά το ποσοστό των πολιτών που καπνίζει. Σε έναν νέο νόμο, που προτάθηκε από τον Richard Creagan από το κόμμα των Δημοκρατικών, το όριο ηλικίας μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, φτάνοντας μέχρι και τα 100 έτη.

Το 2017 η Χαβάη ήταν η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που με νόμο της απαγόρευσε το κάπνισμα σε άτομα που δεν έχουν φτάσει τα 21 έτη ζωής. Οι υπόλοιπες πολιτείες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα μέχρι τα 18 ή 19 έτη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προταθεί κάποια αλλαγή.

Advertisment

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι ευχαριστημένη ούτε με αυτό τον νόμο που ισχύει ακόμα για τα 21 έτη ζωής. Έτσι, τώρα προσπαθεί να βρει τρόπο να μειώσει δραστικά τους καπνιστές χωρίς ωστόσο να απαγορεύσει την εισαγωγή καπνού (ένα σχεδόν ακατόρθωτο μέτρο).

Συγκεκριμένα, λοιπόν, στο νομοσχέδιο HB1509 που έχει κατατεθεί για ψήφιση, προτείνεται το μέτρο να εφαρμοσθεί σταδιακά: το 2010 να απαγορευθεί σε άτομα κάτω των 30 ετών, το 2021 για άτομα μικρότερα των 40 ετών, το 2022 για άτομα μικρότερα των 50 ετών και 2023 για άτομα των 60 ετών και τελικά το 2024 να ισχύσει απαγόρευση του καπνίσματος για άτομα μικρότερα των 100 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστες θα είναι εκείνες οι περιπτώσεις που θα μπορούν να καπνίζουν νόμιμα.

Φυσικά, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει το νομοθετικό σώμα να αντέξει τον «πόλεμο» που θα στηθεί από το λόμπι της καπνοβιομηχανίας. Ο Richard Creagan ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος για την πρότασή του και κατηγορεί ανοιχτά τις καπνοβιομηχανίες πως κατασκευάζουν έτσι τα τσιγάρα ώστε να μπορέσουν αν προκαλέσουν το μεγαλύτερο δυνατό εθισμό στους καταναλωτές, παρά τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά πόσο θανατηφόρα είναι. Μάλιστα, προσθέτει πως «δεν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οπιούχα ή γενικότερα σε φάρμακα που πρέπει να συνταγογραφούνται», ωστόσο τα τσιγάρα είναι παντού και πάντα διαθέσιμα για όλους.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση