,

Επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2050 το 36% των Ελλήνων θα είναι άνω των 65 ετών

Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, σύμφωνα με δύο σημαντικές διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του

Επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2050 το 36% των Ελλήνων θα είναι άνω των 65 ετών

Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας, σύμφωνα με δύο σημαντικές διαλέξεις που έλαβαν χώρα στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Δύο ομιλητές, ο κ. Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιδρυτής & Πρόεδρος της HOPEgenesis και ο κ. Γιώργος Ραχιώτης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσέγγισαν το φαινόμενο πολύπλευρα.

Οι στατιστικές μετρήσεις και οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Η χώρα βρίσκεται σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της από το 2011 και μετά. Τότε είχε καταγραφεί για πρώτη φορά, μετά την Κατοχή του 1944, αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων. Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα μάλιστα, ο πληθυσμός της χώρας θα είναι μόλις 8 εκατομμύρια το 2050 και το 36% θα αποτελείται από ανθρώπους που θα ξεπερνούν τα 65 έτη ζωής.

Ο κ. Χανδακάς ανέφερε ότι το 2017 στη χώρα μας καταγράφηκαν 88.553 γεννήσεις και 124.501 θάνατοι. Ο συνολικός δείκτης αναπαραγωγής έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια: το 2004 κυμαινόταν στο 1,31, ύστερα ανέβηκε το 2008-2009 και στη συνέχεια ξαναμειώθηκε το 2017. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στον μέσο αριθμό των παιδιών που αποκτά κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Αυτό που επίσης άλλαξε είναι η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες: από τα 28.8 έτη του 2008 αυξήθηκε στα 30,3 έτη το 2016.

Ωστόσο, η βάση εδώ δίνεται στη γήρανση του πληθυσμού μας τις ερχόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με το συντηρητικό πάντα σενάριο, θεωρείται ότι το 2050 το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών. Αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο που θα έχει καταγραφεί ή προβλεφθεί ποτέ, αν λάβουμε υπόψη ότι στις μέρες μας αυτό το ποσοστό κυμαίνεται από 18%-20%. Ο κ. Ραχιώτης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πληθυσμός σε εργάσιμη ηλικία (15-64 ετών), από 7 εκατομμύρια το 2015, αναμένεται να μειωθεί σε 5,9 έως 6,1 εκατομμύρια το 2035.

Και οι δύο ομιλητές εστίασαν στην οικονομική κρίση όταν αναφέρονταν στις αιτίες του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει σε χειρότερο βαθμό η χώρα μας στο άμεσο μέλλον. Αυτή ήταν που πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης των νέων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια (με αποτέλεσμα και το γνωστό brain drain), αλλά φυσικά αποθάρρυνε τους νέους που έμειναν στη χώρα στο να κάνουν οικογένεια.

Ορισμένες από τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το δημογραφικό πρόβλημα θα είναι η γενικότερη γήρανση του πληθυσμού, η κατακόρυφη μείωση του εργατικού δυναμικού, η επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος (αφού περισσότεροι θα συνταξιοδοτούνται παρά θα εργάζονται) και συνεπώς την κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από ethnos.gr και ieidiseis.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε