, ,

Ποια είναι η ιδανική χώρα για να ζει μια γυναίκα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σε λίγες δηλαδή μέρες, η εφημερίδα US News & World δημοσίευσε την ετήσια βαθμολογία για

Ποια είναι η ιδανική χώρα για να ζει μια γυναίκα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σε λίγες δηλαδή μέρες, η εφημερίδα US News & World δημοσίευσε την ετήσια βαθμολογία για τις καλύτερες χώρες παγκοσμίως που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα με ασφάλεια και ισότητα.

Η βαθμολογία και τα τελικά αποτελέσματα βασίζονταν σε 5 κύρια χαρακτηριστικά: στην υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητα μεταξύ των δυο φύλων, ισότητα των μισθών, πρόοδος, και ασφάλεια. Το δείγμα αποτελούνταν από 20.000 γυναίκες που ζούσαν σε 80 διαφορετικές χώρες και προέρχονταν απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Advertisment

Η λίστα αποτελείται από 19 χώρες και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε υψηλές θέσεις, καθώς το θέμα της ανισότητας δεν έχει επιλυθεί ακόμα σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, όπως στον επαγγελματικό.

Φυσικά, δεν εκπλήσσει καθόλου επίσης το γεγονός ότι οι καλύτερες θέσεις ανήκουν γι’ άλλη μια χρονιά σε σκανδιναβικές χώρες, αφού είναι δεδομένο πως αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως. Η λίστα με τις 19 καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα έχει λοιπόν ως εξής:

1. Σουηδία

Advertisment

2. Δανία

3. Καναδάς

4. Νορβηγία

5. Ολλανδία

6. Φινλανδία

7. Ελβετία

8. Αυστραλία

9. Νέα Ζηλανδία

10. Γερμανία

11. Λουξεμβούργο

12. Βέλγιο

13. Βρετανία

14. Γαλλία

15. Ιρλανδία

16. ΗΠΑ

17. Ιταλία

18. Ιαπωνία

19. Ισπανία

Η Σουηδία, λοιπόν, φέτος δεν βρίσκεται απλά στην πρώτη πεντάδα αλλά φιγουράγει στην πρώτη θέση και είναι επισήμως και η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα (και μητέρα) για το 2019. Η χώρα αυτή αφήνει τη Δανία δεύτερη για φέτος, αν και οι διαφορές τους είναι μικρές. Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν πια παράδοση στην ισότητα των φύλων και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ρίζες αυτής της διαφοράς σε σύγκριση με τις άλλες χώρες μπορούν να εντοπιστούν μέχρι και στην εποχή των Βίκινγκς.

Φυσικά, υπάρχουν και στις δύο χώρες ορισμένες εξαιρέσεις σε θέματα μισθού, ωστόσο το ζήτημα τείνει να εξαλειφτεί πλήρως σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει ακόμα πολύ δρόμο για να μπει στη λίστα με τις 19 χώρες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Το ελληνικό διαβατήριο στα 10 πιο ισχυρά στον κόσμο για το 2024
Τέλος τα διόδια στην Ελλάδα; Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις
NASA: Μετέδωσε βίντεο στη Γη από απόσταση 31 εκατ. χιλιομέτρων – Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση