, , ,

Πώς να ξεγελάσουμε τον συνειδητό μας νου ώστε να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες

O ψυχολόγος Μάξγουελ Μαλτς ήταν πλαστικός χειρουργός τη δεκαετία του ’50 και άρχισε να παρατηρεί ότι οι ασθενείς του χρειάζονταν περίπου 21 μέρες για

Πώς να ξεγελάσουμε τον συνειδητό μας νου ώστε να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες

O ψυχολόγος Μάξγουελ Μαλτς ήταν πλαστικός χειρουργός τη δεκαετία του ’50 και άρχισε να παρατηρεί ότι οι ασθενείς του χρειάζονταν περίπου 21 μέρες για να συνηθίσουν το νέο τους πρόσωπο. Αυτή η παρατήρηση τον ώθησε να σκεφτεί τη δική του περίοδο προσαρμογής σε νέες συμπεριφορές και διαπίστωσε ότι χρειαζόταν 21 μέρες για να αποκτήσει μια νέα συνήθεια. Το 1960 μοιράστηκε τις πληροφορίες του στο βιβλίο του Psycho-Cybernetics, που έγινε ανάρπαστο, και έκτοτε το 21 έγινε ο μαγικός αριθμός και η έμπνευσή για θετική αλλαγή.

Από τότε έχουν διεξαχθεί κι άλλες έρευνες, η πιο πρόσφατη μελέτη είναι της ψυχολόγου-ερευνήτριας Φιλίπα Λάλι, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα European Journal of Social Psychology, η οποία έδειξε ότι 21 μέρες είναι το ελάχιστο διάστημα για την ανάπτυξη μιας νέας συμπεριφοράς. Ανεξάρτητα όμως από το αν έχει καθιερωθεί μια νέα συμπεριφορά, θεωρήστε τις 21 μέρες σαν ένα συμβολικό ορόσημο, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι πιθανό να έχετε αρχίσει να διαπιστώνετε τα θετικά οφέλη της νέας ρουτίνας και να νιώθετε πιο δυνατοί για να συνεχίσετε.

Advertisment

Επίσης, ο αριθμός 21 είναι σημαντικός για την αριθμολογία που μελετά τη σημασία των αριθμών. Στην αριθμολογία το 21 αποτελείται από την ένωση του 2 και του 1. Ο αριθμός 1 έχει σχέση με τα νέα ξεκινήματα, την ανεξαρτησία, τη μοναδικότητα, την πρόοδο, την πραγματοποίηση, την επίτευξη και την επιτυχία. Ο αριθμός 2 έχει να κάνει με την ενθάρρυνση, τη συνεργασία και την εύρεση ισορροπίας.

Ενώστε αυτούς τους δύο αριθμούς σε έναν πίνακα αριθμολογίας και έχετε αφθονία ενέργειας, νέες ευκαιρίες, συναρπαστικές κατευθύνσεις και μεταμόρφωση. Και στον παγανισμό το τελετουργικό της πανσελήνου των 21 ημερών είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δημιουργείτε το νέο σύστημα πιστεύω.

Να θυμάστε ότι ο σκοπός του βιβλίου δεν είναι να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά να ενσωματώσετε στη ζωή σας τελετουργικά. Τα τελετουργικά είναι οι συνήθειες που περιέχουν ιερό σκοπό, οπότε αυτές οι 21 μέρες έχουν βαθύ νόημα διότι, χάρη στον Μαλτς και την επιστήμη της Αριθμολογίας, συσχετίζουμε αυτόν τον αριθμό με τη θετική αλλαγή.

Advertisment

Δραστηριοποιήστε τον συνειδητό νου

«Ζείτε την καθημερινή ζωή σας με έναν τρόπο που σας επιτρέπει να μη χάνετε ποτέ τον εαυτό σας» – Θιτς νατ Χαν

Για να βεβαιωθείτε ότι μία συνήθεια εδραιώνεται σε νευρικό επίπεδο – και είναι επομένως αρκετά ισχυρή για να πυροδοτεί θετική αλλαγή – πρέπει να ξεκινήσετε την πρώτη μέρα και να έχετε κίνητρο να συνεχίσετε για τρεις βδομάδες. Δεν χρειάζεται να πείτε στον εαυτό σας ότι θα είναι για πάντα, μόνο για 21 ημέρες.

Στο τέλος αυτής της περιόδου θα επιλέξετε αν θα συνεχίσετε ή όχι. Πιθανότατα θα συνεχίσετε, διότι θα έχουν δημιουργηθεί στον εγκέφαλό σας νέες νευρικές διαδρομές και ήδη θα έχετε αρχίσει να βλέπετε τα οφέλη. Ωστόσο, πρέπει να δώσετε την ευκαιρία επιλογής στον συνειδητό νου σας διότι συνήθως θέλει να έχει τον έλεγχο. Αν πείτε στον συνειδητό νου σας ότι αυτό το νέο τελετουργικό είναι για όλη σας τη ζωή το πιθανότερο είναι να επαναστατήσει γιατί δεν έχει δει ακόμα μακροχρόνια οφέλη. Πρέπει να του αποδείξετε πρώτα ότι τα οφέλη είναι πραγματικά.

Κι αν πιστεύετε ότι όλη αυτή η συνομιλία με τον εαυτό σας είναι παράξενη – δεν είναι. Μιλάμε στον εαυτό μας όλη την ώρα με τον νου μας και το κίνημα θετικής σκέψης έχει αποδειχθεί πολύ βοηθητικό. Ο συνειδητός ή λογικός νους σας είναι απίθανο να πειστεί, αλλά η επόμενη πληροφορία μπορεί να μιλήσει στον υποσυνείδητο νου σας – το μέρος όπου ο κόσμος των πιθανοτήτων γίνεται αντιληπτός από εμάς.

Απόσπασμα από το βιβλίο «21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου» της Theresa Cheung από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση