Αρχαίο ναυάγιο στο Νείλο επιβεβαιώνει τις αναφορές του Ηροδότου

Για πρώτη φορά στην ιστορία, εμφανίστηκαν ντοκουμέντα της καταγραφής του Ηροδότου από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., σχετικά με τα ιδιαίτερα ποταμόπλοια στο Νείλο της

Αρχαίο ναυάγιο στο Νείλο επιβεβαιώνει τις αναφορές του Ηροδότου

Για πρώτη φορά στην ιστορία, εμφανίστηκαν ντοκουμέντα της καταγραφής του Ηροδότου από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., σχετικά με τα ιδιαίτερα ποταμόπλοια στο Νείλο της Αιγύπτου. Ο Ηρόδοτος είχε εντυπωσιαστεί από τα ποταμόπλοια και αφιέρωσε 23 γραμμές της Ιστορίας του στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής τους. Τα ιδιαίτερα αυτά ποταμόπλοια ονομάζονταν «Μπάρις».

Οι μελετητές, για πολλούς αιώνες είχαν σημαντικές αμφιβολίες για την ύπαρξή τους καθώς δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν την ύπαρξή τους ως τώρα. Όμως, ακόμη και τόσες εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Ηρόδοτος δικαιώθηκε καθώς ήρθε στο φως ένα εκπληκτικά συντηρημένο αρχαίο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της πόλης Ηράκλειο.

Advertisment

Η πόλη αυτή είναι γνωστή και ως Θώνις. Ο διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ. Damian Robinson, ανέφερε ότι μόλις είδαν το ναυάγιο κατάλαβαν αμέσως ότι επρόκειτο για αυτά που αναφερόταν ο Ηρόδοτος.

Αρχαίο ναυάγιο στο Νείλο επιβεβαιώνει τις αναφορές του Ηροδότου

Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου και περιγράφει με λεπτομέρεια τις εργασίες, ακόμη και τα υλικά και την τεχνική κατασκευής. Η ανεύρεση ενός ναυαγίου που ονομάζεται «Πλοίο 17», έχει αποκαλύψει ένα άγνωστο τύπο κατασκευής ο οποίος έμοιαζε πολύ με αυτά περιέγραψε ο Ηρόδοτος. Το πλοίο είχε μήκος έως 28 μέτρα και είναι ένα από τα πρώτα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τα σκάφη έχουν μακρά εσωτερικά πλευρά ενώ κανείς ως τώρα δεν μπορούσε να καταλάβει ακριβώς τι σήμαινε αυτό. Περίπου το 70% του σκάφους έχει επιβιώσει καλά διατηρημένο και ο επικεφαλής της έρευνας, δρ, Robinson υποστηρίζει πως πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη μορφή κατασκευής την οποία δεν συναντάμε πουθενά αλλού.

Το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι ο Alexander Belov, του οποίου το βιβλίο για το ναυάγιο δημοσιεύεται σύντομα, δείχνει ότι η ναυτική κατασκευή του είναι τόσο κοντά στην περιγραφή του Ηροδότου, που το πλοίο αυτό θα μπορούσε να είναι το ίδιο που περιγράφει κατά την επίσκεψή του σε ναυπηγείο. Η ανάλυση λέξη προς λέξη του ιστορικού κειμένου καταδεικνύει ότι σχεδόν κάθε λεπτομέρεια αντιστοιχεί ακριβώς στα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν τώρα, οπότε αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου απίθανο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση