,

Η θεατρική ομάδα αστέγων Equal Society και η πρώτη της παράσταση “σταθμός”

Μια ομάδα αστέγων αποφάσισε να εκδιώξει τους φόβους της και κάθε αβεβαιότητα για τη ζωή, ανεβάζοντας μια θεατρική παράσταση στο “Θέατρο σταθμός” στις 31

Η θεατρική ομάδα αστέγων Equal Society και η πρώτη της παράσταση "σταθμός"

Μια ομάδα αστέγων αποφάσισε να εκδιώξει τους φόβους της και κάθε αβεβαιότητα για τη ζωή, ανεβάζοντας μια θεατρική παράσταση στο “Θέατρο σταθμός” στις 31 Ιανουαρίου. Το έργο που επέλεξαν είναι μια σκοτεινή, γαλλική κωμωδία του 17ου αιώνα με τίτλο: “Το νησί των σκλάβων” του Pier de Maurivaux, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή.

Θα ήταν μια ακόμα θεατρική παράσταση από τα τόσα δρώμενα που συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη, αν δεν ήταν εμψυχωμένη από την θεατρική ομάδα της Equal Society, μια ομάδα η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρώπους που έχασαν πολλά κατά τη διάρκεια του βίου τους και έμειναν στον δρόμο.

Advertisment

Το κίνητρό τους  δεν ήταν να κάνουν μια θεατρική υπερπαραγωγή αλλά κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, να κάνουν κάτι δημιουργικό, το οποίο θα τους γέμιζε με θάρρος ώστε να κάνουν και πάλι βήματα επανένταξης στην κοινωνία.

https://enallaktikidrasi.com/2018/02/theatriki-omada-astegon-equal-society-k-proti-parastasi-stathmos/

Το “Θέατρο σταθμός” γέμισε με σουρεαλιστικές φιγούρες, με τρέλα, κέφι και ενθουσιασμό. Οι ηθοποιοί δεν είχαν ουδέποτε στη ζωή τους σχέση με το θέατρο, αλλά η ζωή τους αξίζει να μεταφερθεί στο θέατρο. Δύσκολη και επικίνδυνη με μοναδικά δεδομένα την έλλειψη παντός δεδομένου, τον φόβο και τις φθίνουσες αναμνήσεις ενός άλλου κόσμου στον οποίο κάποτε συμμετείχαν.

Advertisment

«Δεν το βάλαμε κάτω κι ας πέσαμε πολλές φορές. Η δραματοθεραπεία καθημερινή. Το θέατρο βοηθάει να μπορέσεις να εκτεθείς. Να σταθείς. Χωρίς φόβο. Το ότι δεν διστάσαμε είναι για μας ουσιαστική επιτυχία. Τα λάθη που μπορεί να γίνουν δεν έχουν τόση σημασία, όση το θάρρος που χρειάζεται για να ρισκάρεις να εκτεθείς. Τ΄αφήνουμε όλα πίσω μας, όπως στις πρόβες, έτσι και τώρα χωρίς φόβο για την ουτοπία», είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Δορλής.

“Το νησί των σκλάβων” ήταν η πρώτη απόπειρα της ομάδας αστέγων Equal Society. Σίγουρα όμως όχι και η τελευταία. Η επανέκθεση στη σκηνή, είναι ζωτικής σημασίας σε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με υπερβολικά αντίξοες συνθήκες, δίχως πολλές φορές, να προλαβαίνουν ν’ αντιδράσουν.

Tο μήνυμά τους είναι πως στη ζωή, είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Κι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πληθαίνουν οι φωνές για τον επαναπατρισμό τους (βίντεο)
Οι 20 καλύτερες ταινίες προσωπικής ανάπτυξης που γυρίστηκαν ποτέ
Πλανητάριο | Το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει την παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη»
Το Μυστικό της Αρμονίας | Η μουσική ως συμπαντικός κώδικας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση