, ,

Ασθενής με HIV θεραπεύτηκε από τον ιό μέσω μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων

Ένας άνδρας στο Λονδίνο ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV θεραπεύτηκε εντελώς και αυτή

Ασθενής με HIV θεραπεύτηκε από τον ιό μέσω μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων

Ένας άνδρας στο Λονδίνο ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV θεραπεύτηκε εντελώς και αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στα ιατρικά χρονικά. Ο δωρητής είχε σπάνια γενετική μετάλλαξη η οποία προκαλεί αντίσταση στον ιό, ενώ το γεγονός επιβεβαιώνεται μέσω δημοσίευσης σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπως το «Nature» και το «Science».

Ο καθηγητής Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επιβεβαίωσε το συμβάν και επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται θεραπευμένος, αν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία. Ο πρώην ασθενής είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος ενώ το 2016 αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ως τελευταία ελπίδα επιβίωσής του.

Advertisment

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

Μια παρόμοια θεραπευτική εμπειρία είχε και ο Αμερικανός Τίμοθι Μπράουν ή αλλιώς ο «ασθενής του Βερολίνου», ο οποίος ήταν ως τώρα η πρώτη περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό ότι απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος. Η διαδικασία βέβαια είναι ακριβή και επικίνδυνη για το ασθενή ενώ το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32) που χαρίζει την ανοσία έναντι του ιού κάνει τη θεραπεία ακόμη πιο περίπλοκη.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, για το κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS. Ωστόσο και πέρα από τις περιπτώσεις αυτές θεραπείας, τα ποσοστά του ιού έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της πληροφόρησης, της έγκαιρης σεξουαλικής εκπαίδευσης σε ορισμένες χώρες, αλλά και των συνολικών προληπτικών μέτρων που έχουν λάβει διάφορες κυβερνήσεις.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση