, ,

Economist: Οι δέκα ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις του πλανήτη

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στον κατάλογο της Ecomonist Intelligence Unit, οι χώρες με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Φέτος στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Παρίσι

Economist: Οι δέκα ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις του πλανήτη

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στον κατάλογο της Ecomonist Intelligence Unit, οι χώρες με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Φέτος στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Παρίσι μαζί με το Χονγκ Κονγκ και την πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης.

Η Ecomonist Intelligence Unit, συγκρίνει τις τιμές σε 133 πόλεις παγκοσμίως με στόχο να βοηθήσει εταιρείες να υπολογίσουν το κόστος διαβίωσης και τα οδοιπορικά για στελέχη τους που κάνουν επιχειρηματικά ταξίδια. Το Παρίσι είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη στη λίστα του 2018 και αποτελεί μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που περιλαμβάνονται στην κορυφαία δεκάδα, ενώ Ζυρίχη και Γενεύη συμπληρώνουν τις πρώτες πέντε με τη Νέα Υόρκη να βρίσκεται στην έβδομη θέση και το Λος Άντζελες στη δέκατη.

Advertisment

Οι δέκα ακριβότερες πόλεις του πλανήτη

1. Παρίσι, Σινγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ

4. Ζυρίχη

5. Γενεύη, Οζάκα (Ιαπωνία)

Advertisment

7. Σεούλ (Νότια Κορέα), Κοπεγχάγη, Νέα Υόρκη

10. Τελ Αβίβ, Λος Άντζελες

Για την έρευνα λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως το κόστος του ψωμιού στις 133 πόλεις και στη συνέχεια διαπιστώνεται αν οι τιμές έχουν ανέβει ή κατέβει, ενώ σύμφωνα με τους συντάκτες της λίστας οι ευρωπαϊκές πόλεις τείνουν να είναι ακριβότερες στις κατηγορίες των νοικοκυριών, της προσωπικής φροντίδας και της αναψυχής.

Εκτός της κορυφαίας δεκάδας, το κόστος ζωής στις κινεζικές πόλεις παραμένει σχετικά σταθερό, ενώ ανεβαίνουν στη λίστα οι προορισμοί της νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως επειδή οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί.

Οι δέκα φθηνότερες πόλεις του πλανήτη

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη τα πράγματα είναι αρκετά πιο διαφορετικά και ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά. Ο πληθωρισμός και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έφεραν χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Βενεζουέλα στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Το Καράκας μάλιστα φιγουράρει τελευταίο, αφού ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα εκτοξεύτηκε πέρυσι στο εξωφρενικό 1.000.000% αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να κόψει νέο νόμισμα.

1. Καράκας

2. Δαμασκός

3. Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)

4. Αλμάτι (Καζακστάν)

5. Μπανγκαλόρ (Ινδία)

6. Καράτσι (Πακιστάν), Λάγος (Νιγηρία)

7. Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Τσενάι (Ινδία)

8. Νέο Δελχί

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση