, ,

Επιστήμονες εντόπισαν τον πρώτο κοραλλιογενή ύφαλο της Μεσογείου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίστηκε ο πρώτος κοραλλιογενής ύφαλος στη Μεσόγειο, γεγονός ιδιαιτέρως σπάνιο και συναρπαστικό για τους μελετητές της υποθαλάσσιας ζωής. Ο πρώτος

Επιστήμονες εντόπισαν τον πρώτο κοραλλιογενή ύφαλο της Μεσογείου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίστηκε ο πρώτος κοραλλιογενής ύφαλος στη Μεσόγειο, γεγονός ιδιαιτέρως σπάνιο και συναρπαστικό για τους μελετητές της υποθαλάσσιας ζωής. Ο πρώτος κοραλλιογενής ύφαλος εντοπίστηκε στην Ιταλία και εκτείνεται σε μήκος δυόμισι χιλιομέτρων στην Απουλία, στις ακτές της Αδριατικής.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο “κοραλλιογενή ύφαλο” εννοούμε τα οικοσυστήματα με χαμηλά επίπεδα φωτός. Αυτοί οι τύποι υφάλων, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, βρίσκονται συνήθως σε βάθος 30 έως 40 μέτρων και είναι ο πρώτος του είδους του που εντοπίζεται στη Μεσόγειο.

Advertisment

Οι αντίστοιχοι κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίσκονται στην Αυστραλία και τις Μαλδίβες φτάνουν σχεδόν ως την επιφάνεια του νερού. Αυτό τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν το ηλιακό φως για τη διατήρησή τους, σύμφωνα με τον Τζουζέπε Κοριέρο, διευθυντή του τμήματος βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο του Μπάρι, ενώ όπως υποστηρίζει ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ ότι θα βρει κοραλλιογενή ύφαλο στη χώρα του.

Ο Μεσογειακός κοραλλιογενής ύφαλος που βρίσκεται στις ακτές της Απουλίας και ερευνάται από τον Κοριέρο, εντοπίστηκε σε βάθος 35 έως 50 μέτρων ενώ το μήκος του αγγίζει τα δυόμισι χιλιόμετρα. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εκτείνεται για πολλά περισσότερα χιλιόμετρα.

Παρά το γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια η Μεσόγειος είχε αρκετούς κοραλλιογενείς υφάλους, δυστυχώς εξαφανίστηκαν, ωστόσο κάποια υπολείμματά τους είναι ακόμη ορατά σε μερικές περιοχές, όπως στην Κροατία και το νησί Μλιέτ.

Advertisment

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σε ηλικία περίπου 10.000 ετών ενώ καταλαμβάνουν λιγότερο από το 0,1% της παγκόσμιας ωκεάνιας ζώνης. Παρέχουν καταφύγιο στο 25% των θαλάσσιων ειδών. Στα θαλάσσια αυτά είδη συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια, τα θαλάσσια σφουγγάρια και τα μαλάκια.

Δυστυχώς, πολλοί από τους κοραλλιογενείς υφάλους όμως έχουν καταστραφεί και αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει οδηγήσει και στη θαλάσσια υπερθέρμανση δεν έχει επιτρέψει στους υφάλους να επιβιώσουν και να διατηρηθούν ζωντανοί και μαζί με αυτούς και η θαλάσσια ζωή που φιλοξενούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση