,

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανανεώνει τα κύτταρά του και μετά τα 80 χρόνια ζωής

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και μετά τα 80 αφού τελικά αποδείχθηκε κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανανεώνει τα κύτταρά του και μετά τα 80 χρόνια ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά και εκπρόσωποι των επιστημών, θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο της αποκορύφωσής του ενώ από κάποια ηλικία και έπειτα παύει να βρίσκεται σε τέλεια λειτουργία σταδιακά. Ωστόσο, και σύμφωνα με έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και μετά τα 80 αφού τελικά αποδείχθηκε κάτι που δεν είχαμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα.

Ακόμη και κατά την ένατη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου, αναπτύσσονται νέα εγκεφαλικά κύτταρα κάτι που προέκυψε ως πόρισμα κατόπιν έρευνας Ισπανών επιστημόνων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δημιουργία νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Λόρενς-Μάρτιν του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικών ιστών από 58 ανθρώπους.

Advertisment

Από την έρευνα προέκυψε το πόρισμα ότι με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει μεν μια μείωση στο ρυθμό της νευρογένεσης, όμως η δημιουργία νευρώνων μπορεί να παρατηρηθεί στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 40.000 νέοι νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού στην ηλικία των 40 ετών ενώ το ποσό αυτό πέφτει όσο ανεβαίνει η ηλικίας μας και γίνεται δηλαδή 30.000 στα 70 έτη.

Όμως, στην περίπτωση που το άτομο εμφανίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή οτιδήποτε σχετίζεται με άνοια ακόμη και αν βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της νόσου, καταλήγει από 30.000 σε 20.000 νέους νευρώνες ανά χιλιοστόλιτρο εγκεφαλικού ιστού. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση πάνω από 30%.

Μπορεί τα περισσότερα κύτταρα και οι νευρώνες του εγκεφάλου μας να έχουν δημιουργηθεί στον εγκέφαλο έως τη στιγμή της γέννησης, όμως ο σχηματισμός νέων κυττάρων συνεχίζεται στον εγκέφαλο των ενηλίκων κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου σε συγκεκριμένες περιοχές του κυρίως, όπως για παράδειγμα ο ιππόκαμπος. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτό συμβαίνει στα ζώα, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, ακόμη και προχωρημένης ηλικίας.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση