,

Κίνα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το «ελιξίριο της ζωής» σε αρχαίο τάφο

Η ανθρωπότητα πάντα γοητευόταν από την “αθανασία” και το ενδεχόμενο να παραμείνουμε για πάντα νέοι, αποφεύγοντας τα γηρατειά και όλα όσα επιφέρουν. Έχουν γραφτεί

Κίνα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το «ελιξίριο της ζωής» σε αρχαίο τάφο

Η ανθρωπότητα πάντα γοητευόταν από την “αθανασία” και το ενδεχόμενο να παραμείνουμε για πάντα νέοι, αποφεύγοντας τα γηρατειά και όλα όσα επιφέρουν. Έχουν γραφτεί άλλωστε αμέτρητα μυθιστορήματα εμπνευσμένα από τον “θησαυρό” της μακροζωίας, δηλαδή το ελιξίριο της νεότητας.

Μπορεί οι περισσότερες ανατολικές θεωρίες να τείνουν προς την άποψη ότι το “ελιξίριο της μακροζωίας” βρίσκεται ήδη μέσα μας και πως πρόκειται για έναν απλό συμβολισμό ο οποίος αφορά στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών, οι αρχαιολόγοι στην Κίνα βρέθηκαν ενώπιον μιας σημαντικής ανακάλυψης. Πιο συγκεκριμένα, στην κινεζική πόλη Λουόγιανγκ, αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κατόπιν εκτεταμένης αρχαιολογικής έρευνας, μια άκρως ενδιαφέρουσα ουσία. Αυτή την ανακάλυψη την κατονόμασαν ως έναν πραγματικό θησαυρό και όχι άδικα αφού όπως όλα δείχνουν πρόκειται για το “ελιξίριο της ζωής”.

Advertisment

Το επονομαζόμενο “ελιξίριο της ζωής” το οποίο είχε γίνει αντικείμενο έρευνας των Αλχημιστών και λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της αθανασίας, βρέθηκε κατόπιν ανασκαφής σε τάφο κινεζικής δυναστείας στην πόλη Λουόγιανγκ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, το υγρό βρισκόταν σε ποσότητα 3.5 λίτρων σε ένα χάλκινο δοχείο και στην αρχή επιστήμονες και αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για κάποιο είδος ποτού, αφού το δοχείο εξέπεμπε έντονη τη μυρωδιά της αλκοόλης. Ωστόσο, εκτεταμένη εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι τα βασικά στοιχεία του υγρού αποτελούνται από νιτρικό κάλιο και αλενίτη, τα οποία όπως καταγράφεται σε ένα αρχαίο ταοϊστικό κείμενο, ενδέχεται να είναι τα κύρια συστατικά του «ελιξίριου της ζωής».

Το κυνήγι του “ελιξιρίου της ζωής” μετρά πολλές χιλιάδες χρόνια ιστορίας, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι, ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, ήθελε πάσει θυσία να βρει αυτό το πολυπόθητο υγρό. Εφορμώμενος από την έντονη επιθυμία του για την κατάκτηση της αθανασίας η οποία θα επερχόταν από την εύρεση του “μαγικού” υγρού, έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να το αναζητήσουν σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας της Λουόγιανγκ, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα μυθικά “ελιξίρια της αθανασίας” στην Κίνα. Αυτή η ανακάλυψη, όπως υποστηρίζει, έχει σημαντική αξία για τη μελέτη της αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας για την επίτευξη της αθανασίας και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση