,

4 μύθοι για την ανακύκλωση πλαστικών που καταρρίπτονται

O Tom Szaky είναι μια μεγάλη δύναμη στον τομέα της οικολογικής συνείδησης. Είναι ιδρυτής της εταιρίας Terra Cycle, μιας εταιρίας η οποία βρίσκει τρόπους

4 μύθοι για την ανακύκλωση πλαστικών που καταρρίπτονται

O Tom Szaky είναι μια μεγάλη δύναμη στον τομέα της οικολογικής συνείδησης. Είναι ιδρυτής της εταιρίας Terra Cycle, μιας εταιρίας η οποία βρίσκει τρόπους για να ανακυκλώσει αντικείμενα που ανακυκλώνονται δύσκολα (από περιτυλίγματα χαρτιού μέχρι σφουγγάρια σώματος).

Η Terra Cycle δίνει στα brands την επιλογή να διαθέτουν τα προϊόντα τους με συσκευασίες που ανακυκλώνονται, συλλέγονται, καθαρίζονται και επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές, ενώ ως τώρα συνεργάζεται με κολοσσούς όπως: Unilever, Procter & Gamble Company, Coca-Cola, και PepsiCo. O Tom Szaky, λοιπόν, μας βοηθά να καταρρίψουμε 4 μύθους γύρω από την ανακύκλωση των πλαστικών.

Advertisment

4 μύθοι για την ανακύκλωση πλαστικών που καταρρίπτονται

Μύθος #1: Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι πιο εύχρηστα

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ την άνεση που μας «υπόσχονται» τα πλαστικά μιας χρήσης, που δυσκολευόμαστε να δούμε ότι τελικά μπορεί να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να δυσκολεύουν τη ζωή μας. Για παράδειγμα, τα σνακ που βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες είναι εύκολα μεν στην κατανάλωση αλλά μας αποτρέπουν από το να μαγειρέψουμε.

Μύθος #2: Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι πιο υγιεινά από τα ανακυκλώσιμα

Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εταιρίες λειτουργούσαν με τρόπο που έκανε τους καταναλωτές να αγοράζουν ξανά και ξανά το ίδιο προϊόν. Ένας τρόπος για να συμβαίνει αυτό ήταν να πείσουν τους καταναλωτές ότι η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων/συσκευασιών δεν είναι υγιεινή. Αυτό επέφερε μεγάλο κέρδος στη βιομηχανία του φαγητού, της προσωπικής περιποίησης και της ομορφιάς.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλά αντικείμενα/προϊόντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με το σωστό καθαρισμό και τη συντήρηση, όπως τα πανάκια καθαρισμού σπιτιού ή σώματος.

Advertisment

Μύθος #3: Δεν υπάρχει αντίστοιχη εναλλακτική λύση για συγκεκριμένα είδη πλαστικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα είναι θέμα οπτικής. Συχνά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις συσκευασίας, οι οποίες παρέχουν ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες με τα πλαστικά, αλλά προσφέροντας πολύ χαμηλότερο βάρος στη φύση. Για παράδειγμα το πλαστικό περιτύλιγμα για την προστασία φαγητών, μπορεί να αντικατασταθεί από μεμβράνη που προέρχεται από κερί μέλισσας.

Μύθος #4: Για κάποιες κοινωνικές ομάδες τα πλαστικά μιας χρήσης είναι αναπόφευκτα

Η Alice Wong, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες υποστηρίζει ότι η διακοπή της εξάρτησης από τα πλαστικά καλαμάκια και η συνολική κατάργησή τους θα επηρεάσει αρνητικά τα συγκεκριμένα άτομα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως καλαμάκια από ειδικό χαρτί ή από ανακυκλώσιμο έστω πλαστικό.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mindbodygreen.com/articles/5-ways-to-trick-yourself-into-using-less-plastic?fbclid=IwAR0ZCodkgtJHSAP0WFbEBbTSTLp0Cf7sGSLn3o3JdhYNBTCF15XCs7bYeFM

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση