Πώς να ανακτήσουμε εύκολα την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αισθάνεστε ποτέ κουρασμένοι παρόλο που είχατε κοιμηθεί αρκετά; Αυτό που καταναλώνει την ενέργειά σας ίσως δεν έχει να κάνει καθόλου με τις φυσικές σας

Πώς να ανακτήσουμε εύκολα την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αισθάνεστε ποτέ κουρασμένοι παρόλο που είχατε κοιμηθεί αρκετά; Αυτό που καταναλώνει την ενέργειά σας ίσως δεν έχει να κάνει καθόλου με τις φυσικές σας ανάγκες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κερδίσετε πίσω την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να αναζητάτε στο πρόγραμμά σας εκείνη την ημέρα που θα μπορέσετε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω.

Οι ζωές μας έχουν γίνει τόσο πολυάσχολες και γεμάτες αντιθέσεις, που προσπαθώντας να τις διαχειριστούμε, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο εύκολα χάνουμε την ισορροπία μας. Στο τέλος καταλήγουμε κουρασμένοι και χωρίς όρεξη και δίχως να μπορούμε να βρούμε ένα λόγο να χαμογελάσουμε.

Σε πρόσφατη ομιλία της η Saundra Dalton-Smith, M.D. συγγραφέας του Sacred Rest και ομιλήτρια του TEDxAntlanta, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεκουραστούμε ώστε να αισθανόμαστε χαρούμενοι, παραγωγικοί και γεμάτοι. Η Saundra ανακάλυψε μερικά “κενά” κατά τη διάγνωσή της σε διάφορους ασθενείς, ενώ βοηθώντας τους με το αντίστοιχο είδος ξεκούρασης που χρειαζόταν ο καθένας, σημειώθηκε βελτίωση στη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Η Saundra χώρισε τα είδη ξεκούρασης σε:

1. Πνευματική

2. Συναισθηματική

3. Κοινωνική

4. Δημιουργική

5. Σωματική

Για την ακρίβεια η Saundra υποστηρίζει ότι ο ύπνος δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός αν λείπει κάποιο από τα παραπάνω είδη ξεκούρασης, ενώ παράλληλα  αυτά είναι που μας βοηθούν να ανακτήσουμε την προσωπική μας ισορροπία.

5 είδη ξεκούρασης για να ανακτήσουμε την χαμένη μας ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας

1. Πνευματική ξεκούραση

Όταν το μυαλό μας είναι κουρασμένο, κάνουμε λάθη που σχετίζονται με τη μνήμη. Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στο μυαλό μας να ξεκουράζεται, τόσο καλύτερα εργάζεται ο εγκέφαλός μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας σκεφτόμαστε πολλά πράγματα τα οποία δεν μας επιτρέπουν να ησυχάσουμε. Η Saundra υποστηρίζει ότι το ξυπόλυτο περπάτημα στο γρασίδι θα μας βοηθήσει με τη γείωση που χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να αδειάσουμε το μυαλό μας ευκολότερα. Επίσης, ο διαλογισμός σε αυτή την περίπτωση συνιστάται σε μεγάλο βαθμό.

2. Συναισθηματική ξεκούραση

Συχνά, πολλοί άνθρωποι όταν αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση και έπειτα κλαίνε, αυτό τους δημιουργεί ανακούφιση καταλήγοντας πολλές φορές σε γέλια. Ακόμη, το διαρκές άγχος της καθημερινότητας μας οδηγεί πολλές φορές σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η εκλογίκευση των φόβων μας, θα μας βοηθήσει να καταφέρουμε να τους αντιμετωπίσουμε. Αναρωτηθείτε, τι είναι αυτό που σας φοβίζει, που σας αγχώνει και που σας στερεί τη χαρά της καθημερινότητας; Έχει λογική υπόσταση; Αν ναι, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

3. Κοινωνική ξεκούραση

Μπορεί να αισθανθούμε μοναξιά ακόμη και ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι να αγαπηθούμε και να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας με τους άλλους. Πολλές φορές όμως βρίσκουμε τον εαυτό μας ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, να αισθανόμαστε ότι κρινόμαστε και ότι δεν μας βοηθούν να εξελίξουμε το καλύτερο δυνατό του εαυτού μας. Σε αυτή την περίπτωση θα μας βοηθήσει να κάνουμε νέους φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους που ταιριάζουν καλύτερα με την ιδιοσυγκρασία μας.

4. Δημιουργική ξεκούραση

Συχνά χάνουμε την αίσθηση της δημιουργικότητάς μας όσο μεγαλώνουμε. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί, όσο αφιερώνουμε όλο και περισσότερο χρόνο στο να απολαμβάνουμε τα οφέλη της τέχνης και να λαμβάνουμε νέα ερεθίσματα.

5. Σωματική ξεκούραση

Το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση, είτε είμαστε αθλητές είτε κάνουμε καθιστική εργασία. Αφιερώστε λίγα λεπτά να τεντωθείτε και να ξυπνήσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και απελευθερώστε την κούραση του σώματός σας, καθώς αυτό θα βελτιώσει και τη συνολικότερη απόδοσή σας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Dalton-Smith, S. (2018) Sacred Rest: Recover your life, renew your energy, restore your sanity. Faith Words, New York

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε