,

Τρίκαλα: Ο μαθητής – θαύμα που σαρώνει τα βραβεία μαθηματικών παγκοσμίως

Ένας 18χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα, ο Δημήτρης Λώλας, έχει συγκλονίσει εκπαιδευτικούς και μη, με το λαμπρό μυαλό του αφού κατάφερε

Τρίκαλα: Ο μαθητής - θαύμα που σαρώνει τα βραβεία μαθηματικών παγκοσμίως

Ένας 18χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα, ο Δημήτρης Λώλας, έχει συγκλονίσει εκπαιδευτικούς και μη, με το λαμπρό μυαλό του αφού κατάφερε να κατακτήσει έξι χρυσά βραβεία της 36ης Ελληνικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας «Ο Αρχιμήδης». Ο 18χρονος όμως δεν σταματά εδώ αλλά προετοιμάζεται πυρετωδώς για την 60ή Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα γίνει τον Ιούλιο στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Δημήτρης όμως, όπως παραδέχεται, είχε τα κατάλληλα πρότυπα κοντά του από πολύ μικρός αφού όπως υποστηρίζει και ο ίδιος έχει επηρεαστεί από τον αδερφό του, Παναγιώτη Λώλα, επίσης βραβευμένο. Ο Δημήτρης, προετοιμάζεται παράλληλα για τις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ όχι μόνο δεν χρειάζεται φροντιστήριο αλλά βοηθά ο ίδιος φίλους και συμμαθητές του στα μαθηματικά όταν το χρειάζονται, κάτι που του προσφέρει μεγάλη χαρά.

Advertisment

Ο Δημήτρης μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο οποίο έχει γίνει ήδη δεκτός, ωστόσο έχει εξασφαλίσει διδακτορικό πέντε ετών στον τομέα των Μαθηματικών και των Οικονομικών με υποτροφία. Το μεγάλο του όνειρο όμως είναι να σπουδάσει στην Αμερική όπου βρίσκεται και ο αδερφός του, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πλήρη υποτροφία στο ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών της Μασαχουσέτης) στα Μαθηματικά και συνεχίζει με διδακτορικό σε ένα από τα πέντε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Γιατί λατρεύει τόσο πολύ όμως τα μαθηματικά ο Δημήτρης; Τι μπορεί να οδηγήσει ένα 18χρονο αγόρι στο να λύνει ασκήσεις μαθηματικών στον ελεύθερο χρόνο του για να διασκεδάσει; Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαθηματικά μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον κόσμο. Ωστόσο, δεν θέλει να πιέζει πολύ τον εαυτό του, αφού όπως λέει, όταν δεν μπορεί να λύσει κάποια άσκηση, την αφήνει στην άκρη και την ξαναπιάνει όταν έχει εξασκήσει περισσότερο τη θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται η λύση της.

Ο Δημήτρης όμως, παρά τα βραβεία και την κλίση του στα μαθηματικά, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα παιδί της ηλικίας του ενώ οι καθηγητές του δηλώνουν υπερήφανοι που φοιτά στο σχολείο τους. Ο Δημήτρης μέχρι στιγμής έχει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στα Μαθηματικά καθώς και χρυσά σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ενώ μετρά συνολικά πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ήδη, από την πρώτη κιόλας Γυμνασίου, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλους τους διαγωνισμούς και πάντα επιστρέφει με βραβείο.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δασκάλα αποκλείει μαθήτρια σε αναπηρικό καρότσι από τη μαθητική παράσταση και προκαλεί σάλο (βίντεο)
Βάσια Ζαχαροπούλου: Η σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η φωνή πίσω από το Google Translate
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση