4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να διαφωνούμε αποτελεσματικά

Το συναίσθημα είναι γνωστό: Κάποιος λέει κάτι και στο άκουσμά του μπορεί να νιώσετε ότι θα εκραγείτε. Θέλετε να φωνάξετε “Έχεις άδικο!”. Το ένστικτό

4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να διαφωνούμε αποτελεσματικά

Το συναίσθημα είναι γνωστό: Κάποιος λέει κάτι και στο άκουσμά του μπορεί να νιώσετε ότι θα εκραγείτε. Θέλετε να φωνάξετε “Έχεις άδικο!”. Το ένστικτό σας όμως σας προειδοποιεί ότι αυτή η αντίδραση σε κάτι για το οποίο διαφωνείτε δεν είναι πολύ φυσιολογική.

Κι έτσι καταλήγετε να “δαγκώνετε” τη γλώσσα σας καθώς, έχοντας φωνάξει σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, διαπιστώσατε ότι αυτή η τακτική δεν “δουλεύει”. Επιπλέον, το μυαλό σας γεμίζει με ένα σωρό αμφιβολίες σχετικά με τη θέση σας για το ζήτημα όπως για παράδειγμα: “Έχω όντως δίκιο;”, “Γνωρίζω στα αλήθεια ποια είναι η σωστή απάντηση στο ζήτημα;” και ένα σωρό ακόμη.

Advertisment

Πριν το καταλάβετε, η στιγμή έχει περάσει, εσείς δεν είπατε τίποτα και τώρα δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό και δεν θέλετε να επαναφέρετε το ζήτημα γιατί φοβάστε ότι θα φανείτε εριστικοί. Ωστόσο, η επoικοδομητική διαφωνία σε μια συζήτηση είναι κάτι έξοχο καθώς στο τέλος καταλήγει στο ορθότερο δυνατό συμπέρασμα. Δείτε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαφωνήσετε με το συνομιλητή σας χωρίς να δημιουργήσετε περιττή ένταση και κακές εντυπώσεις.

4 βήματα που θα μας βοηθήσουν να διαφωνούμε αποτελεσματικά

1. Καθορίστε τη θέση σας για το ζήτημα

Το πρώτο βήμα σε μια διαφωνία είναι να γνωρίζετε καλά τη θέση σας πάνω στο ζήτημα και τους λόγους για τους οποίους την έχετε επιλέξει. Αν έχετε απλά μια άποψη χωρίς να γνωρίζετε όλα τα στοιχεία για να την υποστηρίξετε, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσετε να εξηγήσετε την άποψή σας στον συνομιλητή σας. Πριν προχωρήσετε σε μια συζήτηση τέτοιου είδους βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εκφέρετε ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τους λόγους που σας οδήγησαν στην άποψή σας.

2. Προσδιορίστε όλες τις επιλογές

Ίσως κατά τη διάρκεια της διαφωνίας και αφού έχετε όλα τα λογικά επιχειρήματα στο μυαλό σας, σας έρθει η παρόρμηση να δηλώσετε απόλυτα την άποψή σας. Καλό θα ήταν να αντισταθείτε σε αυτό καθώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να έχετε μια τέτοια συζήτηση είναι να εκθέσετε όλες τις οπτικές σχετικά με το ζήτημα και να τις αναιρέσετε με επιχειρήματα. Αυτό, θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη αφού θα κάνει το συνομιλητή σας να διαπιστώσει και ο ίδιος με βάση τη λογική ποια είναι η σωστότερη επιλογή για το θέμα που σας απασχολεί. Επιπλέον, αυτή η τακτική ενισχύει την αξιοπιστία και αμεροληψία σας.

Advertisment

3. Αξιολογήστε λογικά όλα τα στοιχεία

Μόλις έχετε προσδιορίσει όλες τις επιλογές σας, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε όλα τα δεδομένα. Για παράδειγμα έστω ότι βρίσκεστε εν μέσω μιας εργασιακής διαφωνίας για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος. Εσείς πιστεύετε ότι το “προϊόν Α” θα κάνει εξαιρετικές πωλήσεις ενώ η συνάδελφός σας επιμένει ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην παραγωγή γιατί με βάση τα στατιστικά και τις έρευνες, ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο είδος προϊόντος. Εσείς, παρόλα αυτά, θεωρείτε ότι το “προϊόν Α” θα βοηθήσει πολύ το μάρκετινγκ του brand παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται υψηλές πωλήσεις με βάση τα στοιχεία.

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, μπορείτε να συμφωνήσετε με τη συνάδελφό σας ότι το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να δείχνει ένα συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αλλά μπορείτε να επιμείνετε στη θέση σας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα δεν θα κάνει πωλήσεις. Με το να αξιολογήσετε με ψυχραιμία όλα τα στοιχεία έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε το στόχο σας.

4. Ζητείστε τη γνώμη τρίτου

Αν έχετε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη ενός τρίτου (και ίσως πιο αντικειμενικού) κριτή. Φροντίστε ωστόσο να εκθέσετε όλα τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών ώστε η απόφαση να είναι δίκαιη.

Δεν θα υπερισχύετε σε κάθε διαφωνία, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάντα δίκιο. Όμως με τους παραπάνω τρόπους θα μπορείτε να υποστηρίζετε τη γνώμη σας και να αισθάνεστε σιγουριά για αυτό πιστεύετε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση