,

Ο λιναρόσπορος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα

Πρόκειται για μικρούς, αλλά θαυματουργούς σπόρους που βγαίνουν από το φυτό λινάρι. Λόγω του διατροφικού του προφίλ, ο λιναρόσπορος έχει ερευνηθεί ως ένας αποτελεσματικός

Ο λιναρόσπορος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα

Πρόκειται για μικρούς, αλλά θαυματουργούς σπόρους που βγαίνουν από το φυτό λινάρι. Λόγω του διατροφικού του προφίλ, ο λιναρόσπορος έχει ερευνηθεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Τι είναι ο λιναρόσπορος;

Το λινάρι έχει μακρά ιστορία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους ανθρώπους. Τα φύλλα, οι σπόροι και ο βλαστός του φυτού χρησιμοποιούνταν για ρουχισμό, στη μαγειρική και για φαρμακευτικούς λόγους, όπως και στην παραγωγή πολλών άλλων τροφίμων (ως συστατικό).

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος στο μέγεθος σουσαμιού. Αν και μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρος, το άλεσμά του μας επιτρέπει να ωφελούμαστε πλήρως από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Ο λιναρόσπορος περιέχει πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και το φυτοχημικό λιγνάνη.

Τα διατροφικά οφέλη του λιναρόσπορου

Όταν καταναλώνεται στην αλεσμένη του μορφή, ο λιναρόσπορος προσφέρει πολλαπλά υγιεινά θρεπτικά στοιχεία. Μάλιστα έρευνες σε ζώα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν βρει ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων τύπων καρκίνου (στήθους, εντέρου, προστάτη) και να καταπραΰνει από συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για όλα αυτά τα οφέλη, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων.

Η χρήση του λιναρόσπορου για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σε εργαστηριακά ζώα, μια μικρή μελέτη σε 55 ανθρώπους με δυσκοιλιότητα (ως σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου) βρήκε ότι ο λιναρόσπορος αντιμετωπίζει την επίμονη δυσκοιλιότητα, αλλά επίσης φαίνεται να μειώνει το φούσκωμα και τον κοιλιακό πόνο.

Advertisment

Κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι ο μηχανισμός πίσω από τον λιναρόσπορο είναι πως ενεργοποιεί την κίνηση του εντέρου και έτσι αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα. Κάποιες έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι δεν καταπραΰνουν μόνο τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά ανακουφίζουν και από τη διάρροια.

Τούτου λεχθέντος, αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και θέλετε να τα αντιμετωπίσετε μέσω του λιναρόσπορου, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι πρέπει να καταναλώνετε μια πολύ μικρή ποσότητα για αρχή και ύστερα καθώς προσαρμόζεται το σώμα σας, να αυξάνετε τις δόσεις.

Ωστόσο, χρειάζεται εδώ να προσθέσουμε πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αν έχετε μεγάλη ευαισθησία στις φυτικές ίνες, είναι καλύτερα να προσέχετε με την κατανάλωση λιναρόσπορου και να το προτιμάτε όταν δεν έχετε πολύ έντονα συμπτώματα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

Cockerell KM, Watkins AS, Reeves LB, Goddard L, Lomer MC. Effects of linseeds on the symptoms of irritable bowel syndrome: a pilot randomised controlled trial. Journal of Human Nutrition and Dietetics 2012 Oct;25(5):435-43.

Xu J. Laxative effects of partially defatted flaxseed meal on normal and experimental constipated mice. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2012 12:14.

University of Maryland Medical Center. (2017). Flaxseed.

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη
Ιταλία | Εταιρεία πήρε την άδεια από την Ε.Ε να πουλάει αλεύρι από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση