, ,

Μαθητές από 3 ελληνικά σχολεία θα στείλουν στο διάστημα ελληνικό μέλι και λάδι!

Σε λίγες εβδομάδες, και συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εταιρία αεροδιαστημικής BlueOrigin (που έχει ιδρυθεί από τον Jeff Bezos) θα στείλει στο διάστημα τον

Μαθητές από 3 ελληνικά σχολεία θα στείλουν στο διάστημα ελληνικό μέλι και λάδι!

Σε λίγες εβδομάδες, και συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εταιρία αεροδιαστημικής BlueOrigin (που έχει ιδρυθεί από τον Jeff Bezos) θα στείλει στο διάστημα τον πύραυλο NewShepard. Αυτός ο πύραυλος θα μεταφέρει σε ύψος 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης δύο ελληνικά και πασίγνωστα προϊόντα: ελληνικό μέλι και ελαιόλαδο.

Ο σκοπός αυτού του καινοτόμου πειράματος είναι να μελετηθεί η συμπεριφορά αυτών των ελληνικών προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Τα αποτελέσματα θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στους επιστήμονες. Και μάλιστα συντομότερα απ’ όσο νομίζουμε, καθώς η NASA όπως είναι γνωστό διεξάγει διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων ανθρώπινων σπιτιών στον πλανήτη Άρη.

Advertisment

Το ενδιαφέρον αυτό πείραμα όμως δεν σταματά στην ιδέα και στην επιλογή των προϊόντων. Το πιο καινοτόμο στοιχείο είναι πως πραγματοποιείται από μαθητές. Και μάλιστα φέτος είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν και σχολεία εκτός των ΗΠΑ, τα τρία από αυτά από τη χώρα μας.

Το AmericanCommunitySchool από την Αθήνα πρόκειται να στείλει μια πειραματική διάταξη με μέλι, ενώ μια ομάδα μαθητών από το 4ο και του 6ο Γυμνασίο Καλαμάτας τη δική τους πειραματική διάταξη, ένα ‘ελαιοτριβείο’ σε μικροκλίμακα. Τέλος, μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά (στην Καλαμάτα επίσης) ετοιμάζουν να στείλουν μια πειραματική διάταξη δύο μίκρο- δεξαμενών, μια με ατόφιο ελαιόλαδο και μια με ελαιόλαδο σε νερό.

Μάλιστα, οι μαθητές του American Community School Athens αυτό το Σάββατο παρουσίασαν το μεγάλο αυτό πείραμα στο Athens Science Festival. Το γεγονός ότι τόσο ιδιωτικά σχολεία, όσο και δημόσια, συμμετέχουν σε αυτό το εξαιρετικό project δείχνει πως το επίπεδο των Ελλήνων (και μη) μαθητών είναι πια υψηλό και οι ίδιοι είναι ικανοί να στρώσουν το δρόμο για μοναδικά επιστημονικά επιτεύγματα, καθώς διαθέτουν λαμπρό μυαλό και καινοτόμες ιδέες.

Advertisment

Τα μέλη της ομάδας είναι τα εξής:

Μαθητές: Μάιρα Π., Ιάσονας Κ., Hyun Joung Y., Chi Cheng W., Ιάσονας Σ., Βασιλική Α., Zhangqi Y., Τζόρτζια Π., Ruichi S., Hao Y., Le Q., Ziyue Z., Yun Z., Μαριαλίνα Τ. Εκπαιδευτικοί: Δρ. Αντώνης Καράμπελας (Φυσικός), Δρ. Λιάνα Τσιγαρίδη (Μαθηματικός), Δρ. Ιωάννης Κερκινές (Χημικός), Δρ. Ελίνα Προδρομίδη (Βιολόγος), Βικτώρια Πούλου (Φυσικός), Σπύρος Αρσενικός (Χημικός).

[toggle title="Πηγές"]

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mathetes-toe-acs-stelnoen-elleniko-meli-kai-ladi-sto-diastema_gr_5ca5daf2e4b05acba4dce71c?utm_hp_ref=gr-homepage&fbclid=IwAR1DW40houzZ7QkopoQjh-SCbPwAk3OrrDnyRuqYSz1UzMlxj5_Tuzxvk5M

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος
Μια σκάλα για τολμηρούς στη Νορβηγία | Η εντυπωσιακή θέα των φιορδ που κόβει την ανάσα (βίντεο)
Η συγκλονιστική στιγμή που φάλαινα ζητάει βοήθεια από δύτες | Μεγάλη μάζα σκουπιδιών είχε κολλήσει στο στόμα της (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση