,

Η ΝASA δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας σε μια ιστορική στιγμή για την αστρονομία

Εδώ και μέρες, οι φήμες και οι εικασίες ήταν πολλές για την ταυτόχρονη ανακοίνωση που είχαν δηλώσει πως θα κάνουν σε διάφορες χώρες αστρονόμοι

Η ΝASA δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας σε μια ιστορική στιγμή για την αστρονομία

Εδώ και μέρες, οι φήμες και οι εικασίες ήταν πολλές για την ταυτόχρονη ανακοίνωση που είχαν δηλώσει πως θα κάνουν σε διάφορες χώρες αστρονόμοι και αστροφυσικοί. Η επικρατούσα υπόθεση ήταν πως θα ανακοινωθεί η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας.

Και τελικά αυτή η υπόθεση επιβεβαιώθηκε. Χθες ήρθε στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Event Horizon Telescope-EHT ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να φωτογραφίσουν μια μεγάλη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γιγάντιου γαλαξία με το όνομα Μessier 87 (Μ87).

Advertisment

Η ΝASA δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας σε μια ιστορική στιγμή για την αστρονομία

Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι κατάφεραν να απαθανατίσουν τη «σκιά» που η μαύρη τρύπα ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, καθώς, όπως είναι γνωστό, είναι αδύνατο να δούμε πραγματικά τι βρίσκεται στο εσωτερικό της, αφού τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει από εκεί, ούτε καν το φως.

Η επιστήμη έχει ακόμα αρκετές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία της μαύρης τρύπας και αυτές οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μελέτη τους.

Advertisment

Η φωτογραφία, αν και λίγο θολή, δείχνει τα στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων γύρω από τη μαύρη τρύπα. Η τελευταία είναι τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη γη και οι επιστήμονες την περιγράφουν ως «τέρας». «Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει ο καθηγητής Heino Falcke στο BBC.

Η ΝASA δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας σε μια ιστορική στιγμή για την αστρονομία

Η πολύτιμη αυτή φωτογραφία αποτελεί ορόσημο για την αστρονομία και την αστροφυσική. Γι’ αυτό και η σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκε να γίνει σε έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις σε έξι πόλεις: στην Ουάσιγκτον (η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), στις Βρυξέλλες (διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας), στη Σαγκάη της Κίνας, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Το τηλεσκόπιο που φωτογράφησε τη μαύρη τρύπα ήταν το Event Horizon Telescope-EHT, άρχισε να δημιουργείται το 2012 και αποτελείται από ένα ευρύτατο δίκτυο οκτώ διάσπαρτων και συντονισμένων μεταξύ τους ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση