Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια όσον αφορά στις σχέσεις. Ακόμα και οι πιο αφοσιωμένοι τύποι μπορεί να φτάσουν στα όριά τους και να ανοίξουν την πόρτα του χωρισμού κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Πώς όμως γνωρίζουμε πότε να μείνουμε και πότε να αποχωρίσουμε; Όταν είμαστε single, είναι εύκολο να έχουμε μια μακρά λίστα με τους λόγους για τους οποίους θα κάναμε μια σχέση. Η πραγματικότητα όμως μιας σχέσης και της απόφασης χωρισμού ή συνέχισής της είναι μια διαφορετική ιστορία, πολύ πιο σκληρή θα έλεγε κανείς.
Advertisment
Αν και κάθε ζευγάρι θα αντιμετωπίσει ξεχωριστές προκλήσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες αξίζει να δώσουμε στον σημαντικό άλλο μια δεύτερη ευκαιρία. Θα έχετε παλέψει κι εσείς κάποια στιγμή με το ζήτημα της συγχώρεσης και θα έχετε αποκλείσει ανθρώπους από τη ζωή σας που σας προσέβαλλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν και υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος να προστατεύσουμε την καρδιά μας, είναι επίσης ένας καλός τρόπος να καταλήξετε μετανιωμένοι και με την απορία «Τι θα συνέβαινε αν».
6 περιπτώσεις στις οποίες αξίζει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας
1. Όταν έχετε κάτι παραπάνω από απλά αγάπη
Η αγάπη από μόνη της είναι μια δύσκολη έννοια και δύσκολα προσδιορίζεται, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων μιας σχέσης. Υπάρχουν διαφορετικές ψυχολογικές θεωρίες που εντοπίζουν τα διάφορα στάδιά της, αλλά όλοι συμφωνούν ότι η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει μια σχέση.
Μπορείς να αγαπάς κάποιον, αλλά να μην είστε το κατάλληλο ταίρι. Αλλά αν έχετε ένα βαθύτερο επίπεδο οικειότητας, εμπιστοσύνης, δέσμευσης και σύνδεσης, μπορεί να υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να μείνετε και να προσπαθήσετε. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, συναισθηματικής κακοποίησης ή χρόνιας απιστίας.
Advertisment
2. Όταν γνωρίζετε μέσα σας πως δεν είναι τόσο σημαντικό
Όταν μια σχέση αρχίζει να γίνεται σοβαρή και να ενσωματώνεται στην καθημερινότητά σας, θα υπάρξουν φορές που δεν θα θέλετε πραγματικά να συμβιβαστείτε. Ίσως ο σύντροφός σας να είναι πιο ακατάστατος από εσάς και απλά δεν θέλετε να είστε εσείς αυτός ή αυτή που θα μαζεύει τα ρούχα του σε όλη σας τη ζωή. Ή ίσως δεν θέλει γάτα, αλλά εσείς θέλετε πραγματικά πολύ.
Δεν θα είναι πάντα εύκολο και υπάρχουν και ορισμένα πράγματα στα οποία δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστείτε: Σκεφτείτε τις προσωπικές σας αξίες και ηθική. Αλλά αν νοιάζεστε πραγματικά για κάποιον, θα είστε πιο ευέλικτοι και θα καταλάβετε ότι η συμβίωση με ένα άλλο άτομο απαιτεί προσοχή, προσαρμοστικότητα και εκτίμηση και από τις δύο πλευρές. Βάλτε λοιπόν όρια και κανόνες, αν πρόκειται να μείνετε μαζί.
3. Όταν καταλαβαίνετε ότι προσπαθούν να βελτιωθούν
Μην εστιάζετε στα συγγνώμη, αλλά στις πράξεις. Εδώ θα πρέπει να βάλετε στην άκρη το εγώ σας και να δείτε την πραγματικότητα. Σας συμπεριφέρεται καλά μόνο όταν θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας ή συνεχώς προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να εξελίξει τη σχέση σας;
4. Όταν είστε και οι δύο το ίδιο αφοσιωμένοι
Το ανισόρροπο επίπεδο αφοσίωσης σε μια σχέση θα σας οδηγήσει σε σύγχυση και απογοήτευση. Αν και οι δύο δουλεύετε σκληρά για να ξεπεράσετε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζετε, τότε υπάρχει ελπίδα και χρειάζεται να πιστέψετε σε αυτή.
5. Όταν έχουν πάρει το μάθημά τους
Μην αναγκάζετε κάποιον να πληρώνει ξανά και ξανά το ίδιο λάθος. Κανείς δεν το αξίζει αυτό. Αν ο/η σύντροφός σας έχει δείξει ότι καταλαβαίνει πραγματικά το λάθος που έκανε, δώστε στον εαυτό σας την ελευθερία να συγχωρήσει.
6. Όταν λυπούνται πραγματικά
Η συγγνώμη δεν διορθώνει πάντα μια κατάσταση. Λυπούνται που σας πλήγωσαν ή που καταλάβατε το λάθος σας; Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά είναι σημαντικό να εντοπίσετε κάθε συνθήκη και να βάλετε στην άκρη την υπερηφάνεια σας. Μπορείτε να αποδεχτείτε την ειλικρινή συγγνώμη κάποιου και να είστε και πάλι θυμωμένοι. Τα συναισθήματα απαιτούν χρόνο.