7 συνήθειες που χτίζουν θάρρος (και μια καλύτερη ζωή)

Όλοι θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με πυγμή και περισσότερο θάρρος. Αυτό που μας δυσκολεύει είναι να βρούμε τον τρόπο να μη

7 συνήθειες που χτίζουν θάρρος (και μια καλύτερη ζωή)

Όλοι θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με πυγμή και περισσότερο θάρρος. Αυτό που μας δυσκολεύει είναι να βρούμε τον τρόπο να μη δειλιάζουμε και να μην παγιδευόμαστε στο φόβο, στο στρες, την αμφιβολία ή την ανησυχία.

Είναι εύκολο να μιλά κανείς για θάρρος όταν όλα έρχονται εύκολα και νιώθει τις μπαταρίες του γεμάτες, αλλά γίνεται δύσκολο όταν κανείς έρθει αντιμέτωπος με μια τρομακτική διάγνωση υγείας, όταν προσπαθεί να βγει από τον εφιάλτη ενός χωρισμού ή όταν βρίσκεται στο δυσκολότερο βήμα του επαγγελματικού του ταξιδιού.

Advertisment

Τα καλά νέα είναι όμως ότι όλοι μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες μας συνήθειες ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με μεγαλύτερο θάρρος, με περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα και με πυγμή. Οι παρακάτω 7 συνήθειες αποτελούν την αρχή.

Τ7 συνήθειες που χτίζουν θάρρος (και μια καλύτερη ζωή)

1. Αφοσίωση

Ήρθε η ώρα για πραγματική αφοσίωση και δέσμευση, αν θέλετε να νιώθετε λιγότερο στρες και περισσότερο θάρρος. Η αφοσίωση είναι μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στην απόφαση ότι θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε επιλέξει. «Θα βγω εκεί έξω, θα παλέψω, θα κάνω λάθη, θα σηκωθώ και θα συνεχίσω».

2. Επίγνωση των πραγμάτων που δεν χτίζουν θάρρος

Η επίγνωση αποτελεί βασικό βήμα πριν την εστίασή μας στις συνήθειες που χτίζουν κουράγιο και θάρρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν, αγνοούν ή επιτίθενται στους φόβους τους, αλλά αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο φόβος προσπαθεί να μας πει κάτι, χρειάζεται πρώτα να τον αφουγκραστούμε, να πάρουμε τα στοιχεία που θα μας χρησιμεύσουν και ύστερα να συνεχίσουμε.

Advertisment

3. Αναγνώριση των μοτίβων φόβου που μας κρατούν παγιδευμένους

Η τελειομανία, η τάση να ευχαριστούμε τους πάντες, η απαισιοδοξία και το αυτο-σαμποτάζ είναι συνηθισμένα μοτίβα φόβου. Όταν γνωρίσετε πώς είναι όλα αυτά τα μοτίβα, θα είναι εύκολο να τα αντιληφθείτε και να επιλέξετε συνειδητά να κάνετε τη στροφή. Η καλύτερη στιγμή να δουλέψουμε πάνω σε μια νέα συνήθεια όπως αυτή; Όταν είμαστε λίγο πιο χαλαροί και μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω μοτίβα.

4. Αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, όταν ο φόβος κάνει την εμφάνισή του

Ο φόβος δεν είναι λογικός. Τον νιώθουμε όμως στο σώμα μας, οπότε για να χτίσουμε θάρρος, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις σωματικές εκφράσεις του. Όταν φοβόμαστε, μια χαλαρή ταινία ή ένα βιβλίο θα μειώσουν μόνο προσωρινά το στρες. Αντιθέτως, ασκήσεις που εστιάζουν και στο σώμα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση, μια χαλαρή βόλτα.

5. Ακούμε χωρίς να παγιδευόμαστε

Οι σκέψεις φόβου θα σας ψιθυρίζουν όλα τα είδη ιστοριών για το ότι δεν είστε αρκετοί. Αντί να κολλάτε σε αυτές, διάφορες ψυχολογικές ασκήσεις πειθαρχίας (αφηγηματική θεραπεία, θεραπεία διαλεκτικής- συμπεριφορισμού) έχει αποδειχτεί ότι είναι χρήσιμες στο να μας βοηθούν να ακούσουμε τι θέλει να μας πει ο φόβος χωρίς να «κολλάμε» στα παράλογα στοιχεία του.

6. Αναπλαισίωση των ιστοριών μας

Κανείς δεν είναι τέλειος, και όλοι έχουμε περιορισμούς. Οπότε πώς μπορούμε να μην επιτρέπουμε στο φόβο να μας κρατά κι άλλο πίσω; Αναπλαισιώνουμε τις ελλιπείς ιστορίες που εκείνος μας διηγείται. Αντί να πούμε «δεν μπορώ», επιλέγουμε να αλλάξουμε πορεία και να πούμε καλύτερα «ακόμα κι αν δεν μπορώ να το κάνω τώρα, είμαι πρόθυμος/η να εξασκηθώ μέχρι να βρω τον τρόπο».

7. Στήριξη από την κοινότητα

Ο φόβος και η αμφιβολία ανθίζουν όταν βρισκόμαστε σε απομόνωση και εξαφανίζονται όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια υποστηρικτική κοινότητα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτό είναι το «κρυφό εμπόδιο» που σαμποτάρει κάθε απόφαση που παίρνουμε
Ο τρόπος για να έχεις καλές ιδέες είναι να έχεις πολλές ιδέες και να πετάς τις κακές!
Είναι πιο δύσκολο να φύγεις από το να παραμείνεις» | Τι συμβαίνει όταν εγκαταλείπετε έναν νάρκισσο
Πώς να θεραπευτείτε από τοξικά μοτίβα σχέσεων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση