,

Τα αμύγδαλα μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

Υπάρχουν πολλές τροφές, οι οποίες συνδυαστικά διατηρούν τη χοληστερίνη του οργανισμού μας σε υγιή επίπεδα και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο που προτείνουν οι

Τα αμύγδαλα μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

Υπάρχουν πολλές τροφές, οι οποίες συνδυαστικά διατηρούν τη χοληστερίνη του οργανισμού μας σε υγιή επίπεδα και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο που προτείνουν οι γιατροί. Όμως, υπάρχει ένας συγκεκριμένος ξηρός καρπός, που από μόνος του μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από αυξημένη χοληστερίνη• μάλιστα, είναι και από τους πιο νόστιμους.

Τα αμύγδαλα είναι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι μαγικοί ξηροί καρποί που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας μενού και φυσικά αποτελούν το καλύτερο, πιο υγιεινό σνακ. Το ιατρικό περιοδικό American Diatetic Association δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Advertisment

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Ε είναι αυτή που σταματά την ανάπτυξη της πλάκας στις αρτηρίες μας. Η ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες μας προκαλεί συχνά στηθάγχη, στεφανιαία καρδιακή νόσο και καρδιακό έμφραγμα. Η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και τις αρτηρίες μας από τον κίνδυνο φραγής και θρόμβωσης.

Ποια είναι όμως τα γενικά οφέλη των αμυγδάλων;

Μία χούφτα και μόνο μας προσφέρει το 12% της ημερήσιας μας ανάγκης σε ασβέστιο, αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης (γι’ αυτό και είναι καλή επιλογή για πριν και μετά την άσκηση) και διαθέτει και mcg φυλλικού οξέως (απαραίτητο για την εγκυμοσύνη).

Η παραπάνω έρευνα, η οποία διαπιστώνει τη σύνδεση των αμυγδάλων με την καρδιακή υγεία, δεν είναι φυσικά η μόνη. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα είχε πραγματοποιηθεί από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Άστον στη Βρετανία.

Advertisment

Τα ευρήματά της έδειξαν πως η ομάδα που είχε μια διατροφή εμπλουτισμένη με αμύγδαλα είχε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βελτιωμένη ροή αίματος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλες αυτές οι αναφορές επιβεβαιώνουν την αξία των ξηρών καρπών στη διατροφή μας, και συγκεκριμένα των αμυγδάλων.

Πηγή: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση