Η απόσταση μας δείχνει πράγματα που δεν θέλουμε να δούμε

Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά καθημερινά ασχολούμαστε με αποστάσεις: τις χιλιομετρικές που διανύουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, αυτές που καταρρίπτουμε για

Η απόσταση μας δείχνει πράγματα που δεν θέλουμε να δούμε

Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε, αλλά καθημερινά ασχολούμαστε με αποστάσεις: τις χιλιομετρικές που διανύουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, αυτές που καταρρίπτουμε για να επικοινωνήσουμε με άτομα που είναι μακριά, ακόμα και τις νοητικές και συναισθηματικές αποστάσεις που μας χωρίζουν από τους συνανθρώπους μας.

Η απόσταση είναι όμως ένα μέσο, ένας τρόπος, για να δούμε μερικά πράγματα διαφορετικά. Οι άνθρωποι νομίζουμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά από το διάστημα είμαστε απλά μια κουκκίδα σε ένα αχανές σύμπαν, είμαστε πολύ μικροί και ασήμαντοι μέσα στο άπειρο. Η απόσταση μας βοηθάει να αποκτήσουμε μια άλλη οπτική. Μας επιτρέπει να δούμε αλήθειες που αποφεύγουμε, καταστάσεις που αγνοούμε.

Advertisment

Όταν απομακρυνόμαστε για λίγο, μπορούμε πιο ήρεμα να ξεκαθαρίσουμε πράγματα μέσα μας, από τις σκέψεις μέχρι τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας. Μαθαίνουμε έτσι ποιοι αξίζουν να είναι μέσα στη ζωή μας και ποιοι όχι. Βλέπουμε ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για μας και ποιος απλά μας πλησιάζει από συμφέρον. Συνειδητοποιούμε σε ποιους λείπουμε και ποιοι μας ξεχνάνε.

Γιατί είναι μερικά άτομα που όσο μακριά κι αν είσαι θα σε αγαπάνε ακόμα πιο δυνατά και θα σου δείχνουν ότι νοιάζονται. Είναι αυτοί που εξουδετερώνουν τις αποστάσεις και σε κάνουν να τους αισθάνεσαι δίπλα σου. Οι ωκεανοί είναι για να χωρίζουν τις στεριές, όχι τις ψυχές που ζουν σε αυτές.

Δεν είναι η χιλιομετρική απόσταση που μας συνθλίβει αλλά η συναισθηματική, αυτή που κάνει πιο έντονο το αίσθημα της μοναξιάς. Η απόσταση λένε είναι απλά ένα τεστ για να δούμε πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει η αγάπη. Είναι αυτή που δυναμώνει την υπομονή και την προσμονή, μερικές φορές ενισχύοντας ακόμα και το ίδιο το αίσθημα της αγάπης.

Advertisment

Όταν βάζουμε τον εαυτό μας σε μια απόσταση, κρατώντας μας απ’ έξω από ένα συμβάν, μπορούμε να δώσουμε μια διαφορετική ερμηνεία. Είναι γι’ αυτό που για να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, πιο εναλλακτικά, μας προτρέπουν να ‘βγούμε από το κουτί αυτό’ και να αποστασιοποιηθούμε από την ιδέα. Με το να δούμε πώς φαίνεται από μακριά, θα κερδίσουμε μια φρέσκια και πιο καθαρή ματιά.

Δεν είναι η απόσταση που χωρίζει τους ανθρώπους. Είναι η έλλειψη θέλησης για δράση και η σιωπή. Στο σημερινό εξελιγμένο μας κόσμο, άμα υπάρχει βούληση, όλα μπορούν να γίνουν. Γιατί στο τέλος ακόμα και η απόσταση είναι μονάχα ένας αριθμός.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες
Ολοκληρωμένος γονιός είναι αυτός που μπήκε στον κόπο να γνωρίσει τον εαυτό του
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Όταν αφήνουμε πίσω μας ανοιχτές υποθέσεις, γίνονται ανοιχτές πληγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση