, , ,

Το μικρότερο μουσείο βρίσκεται στην Ελβετία και χωρά στο παράθυρο ενός σπιτιού (φωτογραφίες)

Θα μπορούσε να είναι το μικρότερο μουσείο του κόσμου• το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το μικρότερο μουσείο της Ελβετίας. Είναι τόσο μικρό που

Το μικρότερο μουσείο βρίσκεται στην Ελβετία και χωρά στο παράθυρο ενός σπιτιού (φωτογραφίες)

Θα μπορούσε να είναι το μικρότερο μουσείο του κόσμου• το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για το μικρότερο μουσείο της Ελβετίας. Είναι τόσο μικρό που δεν υπάρχει εισιτήριο, διότι δεν υπάρχει τίποτε στο οποίο πρέπει να μπείτε για να επισκεφθείτε το μουσείο.

Το «μουσείο τσέπης», όπως το αποκαλούν, ή Hoosesagg Museeum, είναι ένα μουσείο που χωράει σε ένα παράθυρο πόρτας σπιτιού 50×50 εκατοστών. Το σπίτι ανήκει στους Ντάγκμαρ και Ματίας Βεργκέατ και βρίσκεται σε ένα γραφικό στενό της παλιάς πόλης της Βασιλείας, στην Ελβετία. Το ζευγάρι αποφάσισε εδώ και 24 χρόνια να λειτουργεί αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο μουσείο.

Advertisment

Ελβετία: Ένα ολόκληρο μουσείο που χωρά σε ένα μικρό παράθυρο σπιτιού

Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από τα χιλιάδες αναμνηστικά που διαθέτει το ζευγάρι, ωστόσο όποιος έχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή 30 ή περισσότερων αντικειμένων μπορεί να υποβάλει μια αίτηση, η οποία εξετάζεται από τους ιδιοκτήτες και αποφασίζεται αν μπορούν να υποστηρίξουν μια θεματική έκθεση.

Advertisment

Το μουσείο, που βρίσκεται στην οδό οδό Imbergasslein (οδός Πιπερόριζας) αρ. 31 είχε ως θέμα του από την αρχή της χρονιάς το Παρίσι, και συγκεκριμένα τον Πύργο του Άιφελ. Τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους το θέμα ήταν οι 3 μάγοι με τα Δώρα και το καλοκαίρι το θέμα ήταν πράσινες βελόνες πλεξίματος.

Ελβετία: Ένα ολόκληρο μουσείο που χωρά σε ένα μικρό παράθυρο σπιτιού   Ελβετία: Ένα ολόκληρο μουσείο που χωρά σε ένα μικρό παράθυρο σπιτιού

Η Ντάγκμαρ είναι αυτή που είχε αρχίσει από μικρή να μαζεύει διάφορα αντικείμενα, όπως τα κουδούνια που κρεμούσαν οι κάτοικοι στις αγελάδες της περιοχής. Δεν έχει καταμετρήσει όλες τις συλλογές της, αλλά είναι πεπεισμένη πως ξεπερνούν τα 1.000 αντικείμενα. Αυτό που γνωρίζει και εντυπωσιάζει και τους περαστικούς τουρίστες είναι ότι ένα αντικείμενο από μόνο του δεν εντυπωσιάζει κανέναν, αλλά όλα μαζί διαμορφώνουν μια εντυπωσιακή και σίγουρα νοσταλγική εικόνα.

Ο θαυμασμός των τουριστών ξεκίνησε από το 1995, όταν το ζευγάρι άρχισε να προσέχει τις ορδές των τουριστών που περπατούσαν στην παλιά πόλη και κοντοστέκονταν στο δικό τους παράθυρο, μέσα από το οποίο διαγράφονταν τα χιλιάδες αυτά αντικείμενα που κατέχει το ζευγάρι. Έτσι, αποφάσισαν, αντί να κλείσουν τελείως το παράθυρο με μια κουρτίνα και να αποφύγουν τους «περίεργους», να στρέψουν την προσοχή τους στην ειδική βιτρίνα που έφτιαξαν και που θα περιείχε ανά κάποιους μήνες και ένα διαφορετικό θέμα.

Ελβετία: Ένα ολόκληρο μουσείο που χωρά σε ένα μικρό παράθυρο σπιτιού Ελβετία: Ένα ολόκληρο μουσείο που χωρά σε ένα μικρό παράθυρο σπιτιού

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παταγονία: Βρέθηκαν οι αρχαιότεροι πίνακες ζωγραφικής, ηλικίας 8.200 ετών!
«Η Μητέρα του σταθμού»: Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τις Ελληνίδες μετανάστριες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψει περισσότερα από 30 έργα τέχνης στην Γκάνα, υπό μορφή δανείου
«Καρυάτιδες που Κλαίνε»: Η εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη ΙΝΟ στο Μοναστηράκι (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση